Pidennä älypuhelimen akun käyttöikää helposti – 5 takuuvarmaa vinkkiä

Teknologian kehittyessä vie päivätyön verran aikaa pysyä perässä suosituksissa, miten minkäkin puhelimen akkuja tulisi ladata ja millä taikatempuilla akkujen ikää saadaan venytettyä pidemmäksi.

USA Todayn Jennifer Jolly kokosi yhteen faktat älypuhelinten akuista ja niiden kestävyydestä. 

1. Älypuhelinten akut eivät kestä ikuisesti

Nykyisin käytössä olevat litiumioniakut kestävät normaalissa käytössä muutaman vuoden ennen kuin akkujen teho laskee. Ne on suunniteltu säilyttämään 80 prosenttia kapasiteetistaan 300-500 lataussyklin ajan.

Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että jossain vaiheessa akku on vaihdettava uuteen, sillä käytössä olevat akut eivät kestä ikuisesti.

2. Se, miten lataat akkusi, vaikuttaa lopputulokseen

Akun kestävyyttä pidentää, jos akkua ei päästä tyhjäksi. Lataus tulisi aloittaa, kun virtaa on jäljellä 20 prosenttia. Akkua ei kannata ladata täyteen, vaan suunnilleen 80 prosenttiin saakka. Tämä kuluttaa järjestelmää vähemmän ja pidentää akun käyttöikää.

3. Akun tyhjeneminen tekee toisinaan hyvää puhelimelle

Poikkeus vahvistaa säännön. Yllä olevan neuvon mukaisesti akkua ei koskaan tulisi päästää täysin tyhjäksi, mutta toisinaan se tekee akulle hyvää. Kokonaisen lataussyklin ei tarvitse antaa tapahtua viikoittain, mutta akun voi päästää nollille ja ladata sen jälkeen sataan prosenttiin muutaman kuukauden välein.

4. Latureissa on eroja

Uusi tuote toimitetaan aina sille yhteensopivan laturin kanssa – ja syystä. Hyvälaatuiset laturit ovat käyttökelpoisia, mutta halpaversiot voivat ladata tuotetta liiankin innokkaasti. Silloin akku saattaa ylikuumeta ja pahimmassa tapauksessa lakata toimimasta.

5. Sovellusten sulkeminen ei pidennä akun elämää

Esimerkiksi iPhonella sovellukset saa napautettua kiinni tuplaklikkauksen ja huitaisun avulla, mutta aina sovellusten sulkeminenkaan ei paranna akun käyttöaikaa.

Sovelluksen sulkeminen poistaa sen myös puhelimen lyhytmuistista, minkä vuoksi seuraavan kerran sovellusta käyttäessä puhelin joutuu avaamaan koko paketin alusta saakka. Eniten käytetyt sovellukset kannattaakin ehkä jättää rullaamaan taustalle.

Lähde: USA Today 

***


Lue myös:

    Uusimmat