Mainos

Lontoon legendaariset taksit muuttuvat sähköautoiksi – saattavat tulla Suomeenkin

London Taxi Company avasi eilen keskiviikkona uuden tehtaan, jossa se on aloittanut valmistamaan sähköisiä takseja. Ensimmäistä kertaa muotoilustaan ja mustasta väristään tuttuja takseja ryhdytään myymään myös ulkomaille.

Englannin keskiosissa Coventryssa avattiin eilen tehdas, jossa tuotetaan sähköisiä takseja London Taxi Companyn – ja nyt ensi kertaa myös muun maailman käyttöön.

Kyseessä on Ison-Britannian ensimmäinen sähköautoihin keskittynyt tehdas. Investointi on suuruudeltaan 350 miljoonaa euroa. Lontoon pormestarin Sadiq Khanin määräyksestä kaikkien uusien taksien on ensi vuoden alusta kyettävä päästöttömään liikkumiseen.

Uusi TX5-malli korvaa vuodelta 1958 peräisin olevan FX4:n. Vaikka auton pääasiallinen käyttövoima on sähkö, löytyy konepellin alta myös pieni polttomoottori, jolla auton akkua voidaan ladata. Tämä mahdollistaa pitkän toimintasäteen, eikä autoa ole tarpeen ladata kuljettajan työvuoron aikana.

London Taxi Companyn omistaa nykyisin kiinalainen Geely, joka pelasti yrityksen konkurssin partaalta neljä vuotta sitten. Uudesta tehtaasta odotetaan piristysruisketta EU:sta eroamassa olevalle valtiolle.

– Tämä tehdas ja siihen liittyvä investointi on vain yksi osoitus sekä minun että kiinalaisten luottamuksesta Iso-Britanniaa kohtaan, Geelyn hallituksen puheenjohtaja Li Shufu kertoi Daily Telegraphissa.

Ensimmäiset sähkötaksit tulevat saarivaltiossa myyntiin tämän vuoden lopulla. Muu Eurooppa pääsee ostoksille ensi vuoden alusta. Yritys on vieraillut jo Oslossa, Amsterdamissa, Pariisissa ja Berliinissä, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, mikä maa ottaa brittien legendaarisia takseja käyttöön ensimmäisenä.

***

1:39

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.