Lilyn, 20, oireet sivuutettiin luulosairautena – sitten lääkärikin huolestui: "Jälkikäteen ajatellen minulla oli kaikki oireet"

Christoffer sairastui syöpään 12-vuotiaana:"En uskonut diagnoosia ensin ollenkaan" 7:18
Christoffer sairastui syöpään 12-vuotiaana.

Lily kertoo Daily Mailin haastattelussa, että hän itsekin oli aluksi pitänyt itseään vain luulosairaana. Leukemiadiagnoosi oli sokki.

Kun 20-vuotias brittiläinen Lily Whitmarsh alkoi viime vuonna valitella kärsivänsä yöhikoilusta, krampeista ja väsymyksestä, hänen huoltaan ei otettu vakavasti. Lily tunnettiin siitä, että hänellä oli taipumusta luulotautisuuteen, joten kukaan ei ottanut hänen oireitaan kovin tosissaan. Hän itsekään ei ollut tässä vaiheessa huolissaan.

– Yhtenä päivänä töissä jalkoihin sattui niin paljon, etten voinut istua ja minua itketti koko ajan. Työkaverit ajattelivat, että draamailen vain huomion vuoksi, hän kertoo Daily Mailille.

– Jälkikäteen ajatellen minulla oli kaikki oireet, mutta luulin, että ylireagoin.

Oireiden syynä akuutti leukemia

Sitten Lilylle tuli valtavia mustelmia ja hänen suuhunsa tuli verisiä läikkiä. Lääkäri antoi hänelle lähetteen jatkotutkimuksiin.

Syyskuussa 2019 Lilyllä todettiin verisyöpä, tarkemmin sanoen Philadelphia-kromosomipositiivinen akuutti lymfaattinen leukemia. 

Lilyn maailma romahti. Hän uskoi kuolevansa.

Pelottavaa aikaa

Lily vietiin hoidettavaksi nuorten syöpäpotilaiden osastolle. Hän aloitti kemoterapiahoidot, joiden vuoksi hän oli sairaalassa useampaan otteeseen monen viikon jaksoja.

Kun Lily välillä pääsi olemaan kotona, hän vain ahdistui. Tuntui turvallisemmalta olla sairalaassa, jossa oli lääkäreitä ja hoitajia lohduttamassa ja kertomassa, että hänen tuntemuksensa olivat normaaleja. Apua olisi saatavilla heti, jos Lily sitä tarvitsisi. Kotona häntä pelotti eikä hän saanut kunnolla unta unilääkkeistäkään huolimatta. Hän ei osannut puhua tuntemuksistaan läheisilleen ja menetti ruokahalunsa täysin.

Luuydinsiirto

Uuden vuoden tienoilla lääkärit totesivat, että luuydinsiirto antaisi Lilylle parhaimmat selviytymismahdollisuudet. Operaatio suoritettiin 19. maaliskuuta. Hän sai lahjasoluja tuntemattomalta luovuttajalta.

Luuydinsiirto-operaatio teki Lilyn olon hyvin sairaaksi. Hän laihtui paljon muutamassa viikossa. Hänen äitinsä oli hänen luonaan koko ajan.

Parantui syövästä

Operaatio auttoi. Tämän vuoden pääsiäisenä Lily pääsi pois sairaalasta.

Lilyä pelotti lähteä sairaalasta pois keskellä koronapandemiaa, koska hänen vastustuskykynsä oli heikossa tilassa hoitojen vuoksi. Hänestä oli kuitenkin ihanaa päästä takaisin perheen luo. Pikku hiljaa, kun hänen vointinsa vahvistui, hän saattoi tavata muitakin ihmisiä ulkona. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Nyt Lily on parantunut.  Niille, jotka ovat syöpähoidoissa loppuvuoden juhlasesongin aikaan, on Lilyllä sanottavana pari sanaa tsempiksi:

– Ottakaa jokainen päivä ja jokainen hetki vastaan sellaisena kuin se on. Keskittykää positiivisiin asioihin. On tärkeää muistaa iloisia juttuja, kun olo tuntuu apealta tai kamalalta jonkin hoidon jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat