Harmittomalta vaikuttava oire paljasti puolivuotiaan Harri-vauvan leukemian: "Edessä pitkä taistelu"

7:18
Katso videolta myös 12-vuotiaana leukemiaan sairastuneen Christofferin tarina.

Alle vuorokaudessa walesilaisen perheen elämä kääntyi päälaelleen, kun hyvinvoivalta vaikuttavalla pikkuvauvalla diagnosoitiin leukemia. Nyt perhe pyytää ihmisiä ryhtymään kantasolujen luovuttajiksi, jotta leukemiapotilaat voisivat selvitä, kertoo brittilehti Mirror.

Walesilainen Beth Morgan oli huomannut kuuden kuukauden ikäisen poikansa Harrin silmäkulmassa turvotusta, kuin pienen patin. Pieni vauva oli muuten ollut iloinen ja terhakka, joten äiti ei osannut odottaa mitään vakavaa.

Äiti kuitenkin konsultoi lääkäriä turvotuksesta. Vain tuntien päästä lapselle diagnosoitiin akuutti lymfaattinen leukemia.

Odottamattomat ja murskaavat uutiset tulivat perheelle 5. joulukuuta, vain viikkoja ennen joulua. Bethin täti Clare Werrett kertoo Mirrorille, että perhe yrittää vieläkin käsittää uutisia.

– Se on edelleen aika tuore [asia]. Kaikki yrittävät edelleen oppia elämään diagnoosin kanssa ja sen kanssa, mitä se tarkoittaa.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Edessä "pitkä taistelu"

Nyt Harri on aloittanut kemoterapian. Jos hoito toimii, hän tarvitsee vielä kantasolujensiirron, jotta luuytimen normaali toiminta pystyttäisiin palauttamaan.

Harri odottaa joulua nyt vanhempiensa kanssa Cardiffissa lastensairaalassa, kun Harrin 6-vuotias veli Logan on lähisukulaisten luona. Perhe kampanjoi sen puolesta, että ihmiset liittyisivät kantasolujen luovuttajiin.

– Matka tulee olemaan pitkä, ja Harrilla on edessään pitkä taistelu, joten perhe tarvitsee paljon tukea ja rakkautta. Joulu on niin lähellä, ja kaikki ovat niin iloisia ja he elävät painajaista, sanoo Clare.

Lasten yleisin leukemia

Leukemia on lasten yleisin syöpä, ja akuutti lymfaattinen leukemia (ALL) yleisin sairauden muoto. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin 50 lasta.

Sairauden oireet voivat olla moninaisia, tavallisimpia ensioireita ovat kuitenkin anemiasta johtuva kalpeus ja väsymys sekä iholla näkyvät verenvuodot ja mustelmat. Usein lapsilla on myös todettavissa jokin infektio, mikä saattaa häiritä alussa sairauden toteamista.

Sairauden ennuste on hyvä: ALL:sta parantuu nykyhoidolla noin 85–90 prosenttia lapsipotilaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja