Liki sata ihmistä sai tartunnan, kun koronavirus levisi surullisenkuuluisissa "Bluffin häissä" Uudessa-Seelannissa – sulhanen paljastaa, mitkä olivat hänen viimeiset sanansa koronaan kuolleelle isälle

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso myös: Videolla listaus koronaviruksen tyypillisimmistä oireista.

Keväällä naimisiin mennyt pariskunta kertoo viimein omin sanoin hirvittävän käänteen saaneista häistään.

Uusiseelantilaisen pariskunnan häät saivat maaliskuussa järkyttävän käänteen, kun selvisi, että koronavirus oli päässyt leviämään häävieraiden keskuudessa. Sulhasen isä kuoli koronaviruksen vuoksi, kertoo australialaissivusto News.com.au.

Betty ja Manoli järjestivät häät Bluffin Oyster Cove -nimisessä ravintolassa maaliskuun 21. päivänä, vain kaksi päivää ennen kuin Uuden-Seelannin hallitus ilmoitti rajuista maan sisäisistä koronarajoituksista.

Häät paljastuivat varsinaiseksi koronalingoksi, sillä liki sata ihmistä sai juhlien seurauksena tartunnan.

– Se oli mahtava päivä, kun perheemme oli kanssamme. Sitten se kaikki muuttui, Betty muisteli Newshubin kirjeenvaihtajan uudessa dokumentissa Patrick Gower: On Lockdown.

Häät tunnettiin "Bluffin häinä"

Pitkään häät tunnettiin Uudessa-Seelannissa vain surullisenkuuluisina "Bluffin häinä" sijaintinsa mukaan. Hääpari tuli tuoreen dokumentin myötä nyt ensi kertaa julkisuuteen.

Manolin Kreikasta kotoisin oleva isä Chrisanthos Tzanoudakis asui Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa 50 vuoden ajan. Hän oli ollut aikeissa palata Kreikkaan häiden jälkeen, mutta suunnitelmat muuttuivat kohtalokkaalla tavalla, kun vain päiviä häiden jälkeen eräs vieraista sai tietää positiivisesta koronatestituloksestaan.

– Yksi vieraista soitti minulle kysyen vointiamme. Hän sanoi voivansa huonosti, ja hänet oli testattu covid-19:n varalta ja tulos oli positiivinen, Betty muistelee häiden jälkeistä aikaa.

Myös Manolin ja Bettyn testitulokset olivat positiiviset. Nämä tartunnat olivat kuitenkin vasta alkua. Pian kävi ilmi, että koronavirus oli ehtinyt levitä hurjaa tahtia häävieraiden keskuudessa. Häihin liitettyjä koronatapauksia on jo 98.

Vasemmalla dokumentin tehnyt Patrick. Hänen vieressään Betty ja Manoli.Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Isä kiidätettiin sairaalaan

Kaksi ihmistä kuoli häissä levinneen koronaviruksen seurauksena, toinen heistä oli Manolin isä Chrisanthos. 87-vuotias Chrisanthos joutui sairaalaan jo häiden jälkeisenä torstaina.

– Hänet kiidätettiin sairaalaan. Hänen kuntonsa vaihteli ja alkoi sitten heikentyä, Manoli muistelee.

Pojan mukaan isälle laitettiin happinaamari, mutta kovissa kivuissa ollut mies repi sitä pois kasvoiltaan.

Manoli kertoo lausuneensa isälleen kreikan kielellä: "Ole vahva, ja selviämme siitä." Ne olivat viimeiset sanat, jotka hän sanoi isälleen, kertoo Newshub. Chrisanthos kuoli huhtikuun 10. päivänä, vain 20 päivää häiden jälkeen.

9 News -uutisaseman mukaan tartuntarypäs sai alkunsa eräältä vieraista. Ammatikseen lentohenkilökuntaan kuuluvan vieraan uskotaan tuoneen taudin ulkomailta. Manoli ei kuitenkaan syytä isänsä kuolemasta muita kuin virusta itseään.

Koronavirus levinnyt muissakin häissä

Häät ja muut juhlat ovat levittäneet koronavirusta Yhdysvalloissa ja muualla aiemminkin tehokkaasti. Suomessakin koronavirus pääsi riehumaan hääjuhlissa maaliskuussa, kun Etelä-Suomessa järjestetyissä häissä morsian ja suuri osa vieraista sai tartunnan eräältä Tirolista saapuneelta vieraalta. Intian Patnassa järjestetyt häät menivät nekin karmealla tavalla pieleen, kun sairastunut sulhanen tartutti yli sata vierasta koronavirukseen, ennen kuin menehtyi itse. Floridalainen Erika ja hänen 15 ystäväänsä saivat puolestaan tartunnan pubista, teksasilaisen suvun jäsenistä 18 sai sen yllätysjuhlista ja kalifornialaisen suvun jäsenistä 28 sai tartunnan 60-vuotiaan miehen sairastuttua. Lisäksi aiemmin tänä vuonna uutisoitiin viruslingoksi muuttuneesta opiskelijabaarista niin ikään Yhdysvalloissa. Sieltä koronavirus tarttui 85 juhlijalle.

– Sosiaaliset tilaisuudet, kuten häät ja vastaanotot, kohottavat viruksen leviämisen riskiä, Yhdysvaltain tautikeskuksen Mainen yksikkö muistutti tiedotteessa, kun Mainen Millinocketissa järjestettyjen hääjuhlien seurauksena kymmenet ihmiset saivat koronavirustartunnan.

Lue uusimmat artikkelit aiheesta koronavirus.

Lähteet: News.com.au, Newshub


Lue myös:

    Uusimmat