Hurjia lukuja Alabaman yliopistossa: Reilusti yli tuhat opiskelijaa saanut koronavirustartunnan – oppilaitos aukesi vasta kaksi viikkoa sitten

Järkyttävä näky: Lomakohteessa ei koronarajoituksista välitetty 0:43
Katso myös: Tässä amerikkalaislomakohteessa ei koronarajotiuksista välitetty!

Yli tuhannella opiskelijalla on todettu koronatartunta Alabaman yliopiston Tuscaloosan kampuksella alle kahden viikon aikana.

Alabaman yliopistosta tuntuu muodostuneen todellinen koronalinko, kun kahdessa viikossa jo yli tuhat opiskelijaa on todettu koronapositiivisiksi, uutisoi muun muassa Time. Tartuntarypäs on saanut pelkäämään, mitä tapahtuu muissa oppilaitoksissa, kun oppilaat ovat palanneet etäopetuksesta luokkiin Yhdysvalloissa.

Alabaman yliopistoon oppilaat palasivat elokuun 19. päivänä. Sen jälkeen Tuscaloosan kampuksella yli 1200 oppilaan koronatesti on ollut positiivinen, tiedotti yliopisto viime perjantaina. Kukaan oppilaista ei kuitenkaan ole tarvinnut sairaalahoitoa. Yliopistossa opiskelee yli 38 000 oppilasta.

Yliopiston rehtori Stuart R. Bell kutsuu tiedotteessa tautirypästä "mahdottomaksi hyväksyä". Pari päivää ennen tautilukujen ilmi tulemista rehtori oli jo ilmoittanut olevansa "syvästi pettynyt" siihen, kuinka monet oppilaista jättivät koronaohjeistukset yliopistolla huomiotta.

Nyt rehtori toivoo kaikilta oppilailta sitoutuneisuutta covid-19-taudin vastaiseen taisteluun. Hän toivoo, että niin kampuksella ja sen ulkopuolella käytettäisiin kasvomaskeja ja pidettäisiin etäisyyttä muihin ihmisiin.

Baarit kiinni kahdeksi viikoksi

Todisteita siitä, että korona olisi lähtenyt leviämään juuri luokissa, ei ole, dekaani Ricky Friend muistuttaa tiedotteessa. Viruksen leviämisen estämiseksi Tuscaloosan pormestari määräsikin  viime viikon maanantaina kaupungin baarit suljettaviksi kahdeksi viikoksi.

Vain yhdeksällä yliopiston henkilökunnan jäsenellä on todettu koronatartunta. Yliopiston Birminghamin ja Huntsvillen kampuksilla on todettu tartuntoja, mutta ei lähellekään niin paljon kuin Tuscaloosassa. Yhteensä kolmella kampuksella on jo 1368 tartuntaa.

Sadoilla opiskelijoilla todettiin koronatartunta jo ennen koulun alkua. Niiltä yli 300 oppilaalta, joilla tartunta todettiin, evättiin pääsy kouluun. 

Koulun sulkemisen mahdollisuutta ei tiedotteessa väläytelty, mutta oppilaat voivat halutessaan käydä tunteja etäopetuksena.

Tällaisissa tilaisuuksissa korona on levinnyt

Koulujen lisäksi häät ja muut juhlat ovat levittäneet koronavirusta Yhdysvalloissa ja muualla aiemminkin tehokkaasti. Suomessakin koronavirus pääsi riehumaan hääjuhlissa maaliskuussa, kun Etelä-Suomessa järjestetyissä häissä morsian ja suuri osa vieraista sai tartunnan eräältä Tirolista saapuneelta vieraalta. Intian Patnassa järjestetyt häät menivät nekin karmealla tavalla pieleen, kun sairastunut sulhanen tartutti yli sata vierasta koronavirukseen, ennen kuin menehtyi itse. Floridalainen Erika ja hänen 15 ystäväänsä saivat puolestaan tartunnan pubista, teksasilaisen suvun jäsenistä 18 sai sen yllätysjuhlista ja kalifornialaisen suvun jäsenistä 28 sai tartunnan 60-vuotiaan miehen sairastuttua. Lisäksi aiemmin tänä vuonna uutisoitiin viruslingoksi muuttuneesta opiskelijabaarista niin ikään Yhdysvalloissa. Sieltä koronavirus tarttui 85 juhlijalle.

– Sosiaaliset tilaisuudet, kuten häät ja vastaanotot, kohottavat viruksen leviämisen riskiä, Yhdysvaltain tautikeskuksen Mainen yksikkö muistutti tiedotteessa, kun Mainen Millinocketissa järjestettyjen hääjuhlien seurauksena kymmenet ihmiset saivat koronavirustartunnan.

Lue uusimmat artikkelit koronaviruksesta.

3.9. klo 9.19: Lisätty tieto oppilaitoksen kokonaisoppilasmäärästä.


Lue myös:

    Uusimmat