Korona levisi hääjuhlissa Yhdysvalloissa: Nainen kuoli, vaikkei edes ollut vieraana – jopa 53 sai tartunnan

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso listaus koronaviruksen tyypillisimmistä oireista.

Yhdysvalloissa järjestetty hääjuhla johti kymmeniin koronavirustapauksiin, uutisoi Business Insider.

Mainen Millinocketissa järjestettyjen hääjuhlien seurauksena 53 ihmistä on tähän mennessä saanut koronavirustartunnan, kertoo Yhdysvaltain tautikeskuksen Mainen yksikkö.

Nainen, joka ei edes osallistunut tapahtumaan, menehtyi saatuaan covid-19-tartunnan eräältä vieraalta, kertoo Portland Press Herald. Virus levisi tehokkaasti häistä eteenpäin, sillä liki puolet häihin liitetyistä tartunnoista oli ihmisillä, jotka eivät osallistuneet itse tapahtumaan. He olivat saaneet tartunnan joltain vieraalta tai joltain vieraan kanssa tekemisissä olleelta.

"Häät kohottavat viruksen leviämisen riskiä"

Elokuun 7. päivänä järjestettyihin häihin osallistui 65 ihmistä. Häät järjestettiin pääasiallisesti sisätiloissa. Juhlatiloissa oli enemmän kuin osavaltion sisätiloissa järjestettävissä kokoontumisissa sallimat 50 henkeä. Selvityksessä on, käyttivätkö vieraat kasvomaskia ja ohjeistiko juhlapaikka tekemään niin.

Suurin osa tartunnan saaneista alkoi oirehtia neljä päivää häiden jälkeen, mutta arviolta 13 prosenttia sairastuneista oli oireettomia, kertoi sen hetkisestä tilanteesta Yhdysvaltain tautikeskuksen Mainen yksikön johtaja Nirav Shah tiedotustilaisuudessa viime torstainaViimeisimpien tietojen mukaan tartunnan saaneiden mediaani-ikä oli 41, mutta iät vaihtelivat 4–98 vuoden välillä.

Häät ja muut juhlat ovat levittäneet koronavirusta Yhdysvalloissa ja muualla aiemminkin tehokkaasti. Myös Suomessa koronavirus pääsi riehumaan hääjuhlissa maaliskuussa, kun Etelä-Suomessa järjestetyissä häissä morsian ja suuri osa vieraista sai tartunnan eräältä Tirolista saapuneelta vieraalta. Intian Patnassa järjestetyt häät menivät nekin karmealla tavalla pieleen, kun sairastunut sulhanen tartutti yli sata vierasta koronavirukseen, ennen kuin menehtyi itsekin. Floridalainen Erika ja hänen 15 ystäväänsä saivat puolestaan tartunnan pubista, teksasilaisen suvun jäsenistä 18 sai sen yllätysjuhlista ja kalifornialaisen suvun jäsenistä 28 sai tartunnan 60-vuotiaan miehen sairastuttua. Lisäksi aiemmin tänä vuonna uutisoitiin viruslingoksi muuttuneesta opiskelijabaarista niin ikään Yhdysvalloissa. Sieltä koronavirus tarttui 85 juhlijalle.

– Sosiaaliset tilaisuudet, kuten häät ja vastaanotot, kohottavat viruksen leviämisen riskiä, tautikeskuksen Mainen yksikkö muistuttaa tiedotteessa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja