Likainen soppa: Urheilutähti Simone Biles ärähti miljoonille levinneestä kohuvideosta – "Särki sydämeni"

Nelinkertainen olympiavoittaja Simone Biles on avautunut tiukkasanaisesti rasismista, kun video voimistelukilpailun palkintojenjaossa Irlannissa sivuutetusta tummaihoisesta tytöstä on levinnyt sosiaalisessa mediassa. 

BBC kertoo, että kyseinen tapaus sattui Dublinissa maaliskuussa 2022, mutta video siitä on lähtenyt leviämään voimakkaasti vasta viime päivinä. Miljoonat ihmiset ovat nähneet kuinka tummaihoinen tyttö jätettiin ilman mitalia palkittujen rivissä. 

Bilesilta tiedusteltiin mielipidettä tapaukseen sosiaalisessa mediassa viime viikonloppuna. 

– Kun tämä video levisi, hänen vanhempansa ottivat minuun yhteyttä. Sen näkeminen särki sydämeni, joten lähetin hänelle pienen videon. Rasismille ei ole sijaa missään urheilulajissa, Biles kirjoitti Twitterissä lauantaina.

Juttu jatkuu videon alla. 

Tähtivoimistelija Simone Bilesilta ennennäkemättömiä suorituksia USA:n mestaruuskisoissa 0:45
Tähtivoimistelija Simone Bilesilta nähtiin ennennäkemättömiä suorituksia USA:n mestaruuskisoissa vuonna 2019.

Irlannin voimisteluliitto kommentoi tapausta perjantaina sosiaalisen median näkyvyyden seurauksena. Liitto oli saanut tytön vanhemmilta valituksen asiasta maaliskuussa 2022. Tapauksessa oli päästy molempia osapuolia tyydyttäneeseen sopuun itsenäisen sovittelun seurauksena elokuussa 2023. 

Videolla esiintynyt toimitsija oli Irlannin voimisteluliiton mukaan kertonut tapauksen olleen "rehellinen erehdys" ja osoittanut katumusta. Toimitsija oli lähettänyt anteeksipyynnön perheelle, ja tyttö sai mitalinsa seremonian jälkeen.  

The Irish Independent -lehden mukaan tytön äiti odottaa kuitenkin edelleen julkista anteeksipyyntöä Irlannin voimisteluliitolta. Äiti on valittanut tapauksesta voimistelun eettisiä asioita käsittelevään tahoon Sveitsiin.   

Lisäksi voimistelijan äiti haluaisi videon pois sosiaalisen median alustoilta, sillä hän pelkää perheen joutuvan rasistisen solvauksen kohteeksi. 

– Olemme usein ainoa tummaihoinen perhe voimistelutapahtumissa, ja tämä tapaus on satuttanut meitä kovasti. Nyt miljoonat ihmiset ovat nähneet videon. Ihmiset Pakistanista Etiopiaan tietävät tämän olleen väärin, mutta Irlannin voimisteluliitto ei pysty vieläkään hyväksymään sitä ja pyytämään anteeksi, äiti toteaa Irish Independentille. 

Lue myös:

    Uusimmat