Liikuttava lista – jos vanhempasi ovat vielä elossa, ota tästä heti onkeesi

Aikuisena on aika osoittaa vanhemmilleen sitä rakkautta ja huolenpitoa, jota on itse saanut heiltä lapsena osakseen. Lue alla olevasta, Lifehackin juttuun perustuvasta listasta, mitä sinun tulisi muistaa tai tehdä vanhempiesi kanssa juuri nyt.

Ymmärrä, että tulet aina olemaan heidän pikkutyttönsä tai -poikansa

Et ole koskaan niin vanha, etteivätkö vanhempasi voisi läksyttää sinua. Olivat he sitten oikeassa tai väärässä, toruminenkin on merkki siitä, että he välittävät onnellisuudestasi ja hyvinvoinnistasi ja rakastavat sinua. Älä ota tuota rakkautta itsestäänselvyytenä. Älä kasva liian vanhaksi vastaanottamaan heidän neuvojaan. Joskus he saattavat jopa tuoda esiin oikeasti hyviä näkökulmia, joita et itse olisi keksinyt.

Anna anteeksi

Jos sinulla on jotakin hampaankolossa vanhempiasi kohtaan, sinun täytyy löytää keino päästää siitä irti. Katkeruus kuluttaa sinua itseäsi enemmän kuin ketään muuta. Siinä ei ole mitään hienoa, että jatkuvasti kantaa kaunaa jollekin, saati sitten omille vanhemmilleen. On hyvin todennäköistä, että joku päivä tulet katumaan moisen taakan raahaamista mukanasi. Kun annat anteeksi, saat itsekin mielenrauhan. Muista myös, että vanhempasi ovat kaikesta huolimatta antaneet sinulle yhden aika hienon lahjan – elämän.

Pysy lähellä

Harva asuu enää aikuisena vanhempiensa luona. Jos mahdollista, älä kuitenkaan muuta kovin kauas. Fyysinen läheisyys ei tietenkään ole sama kuin henkinen, mutta lähekkäin asuessa etääntyminen toisista on ainakin epätodennäköisempää. On kiva, että voi piipahtaa vierailulle toisen luokse puolihuolimattomasti rupattelemaan niitä näitä.

Ymmärrä, että myös vanhempasi tarvitsevat vapautensa

Älä jää asumaan vanhempiesi luokse – ellette sitten kummatkin nimenomaan halua sitä. Kaikki tarvitsevat oman tilansa. Ihmissuhde pysyy terveenä ja tasapainossa, kun toinen ei ole liian kaukana, muttei myöskään liian lähellä.

Muista, että olet onnekas

Maailmassa on miljoonia ihmisiä, joiden vanhemmat eivät enää ole elossa. On myös ihmisiä, jotka eivät ole koskaan edes tavanneet vanhempiaan. Olet onnekas, jos sinulla on vanhemmat läsnä omassa elämässäsi. Se on lahja, ei suinkaan jokaisen synnyin- tai varsinkaan kuolinoikeus.

Jaa saavutuksesi heidän kanssaan

Vanhempasi tulevat aina tuntemaan ylpeyttä sinusta. Kerro siis heille onnistumisistasi. Kun sinä menestyt elämässä, osa heistäkin menestyy, ovathan he kasvattaneet sinut.

Opettele kiertämään riidat – kaikesta ei tarvitse puhua

Kun olit lapsi, vanhempasi ei töistä kotiin tullessaan keskustellut jokaisesta tekemästään päätöksestä kanssasi. Aikuisena sinun täytyy tehdä päätöksiä, jotka eivät välttämättä miellytä vanhempiasi. Älä lähde riitatilanteessa hyökkäyslinjalle tai yritä muuttaa heidän ajatuksiaan – tietyn iän jälkeen ihminen uskoo, mitä haluaa uskoa.

Voit toki huomioida vanhempiesi mielipiteet, mutta jos olet mielestäsi oikeassa, toimi niin kuin toimisit ilman heitäkin. Jos heillä on hyvin tiukka näkemys jostakin asiasta ja toimit sitä vastaan, voit myös kehittää pienen valkoisen valheen tai päättää, että tämä on asia, josta teidän ei tarvitse keskustella yhdessä.

Älä kasva liian isoksi halaukseen

Halaus tai pään laskeminen toisen syliin on ele, joka sulattaa. Vanhempasi rakastavat sinua tavalla, jonka voi ymmärtää vain, kun on vanhempi itse. Nauti siitä rakkaudesta.

Anna heidän nauttia lastenlastensa seurasta

Kun vanhempasi näkevät lapsesi, he muistavat sinut lapsena. Anna heidän nauttia tuosta pienestä versiosta, jollaisena sinäkin aikoinaan sulatit heidän sydämensä. Sinä olet leikkeihin ja seikkailuihin ehkä liian ”kypsä”, ”kiireinen” tai ”järkevä”, mutta lapsesi kanssa vanhempasikin saavat taas tuntea itsensä nuoriksi. Anna heidän tavata toisiaan niin usein kuin mahdollista.

Pyydä anteeksi 

Joskus sinulta menee hermot ja sanot asioita, joita et tarkoita. Vanhempasi ovat ehkä antaneet sinulle mielessään joka tapauksessa anteeksi, mutta kerro silti, että olet pahoillasi. Sillä on heille suuri merkitys. Osoittaa luonteenlujuutta myöntää omat virheet.

Jos olet vanhemmillesi todella vihainen, puhu heille vasta, kun olet rauhoittunut. Joskus tiettyjen asioiden on vain parempi antaa olla. Vanhemmillasikin on oikeus olla väärässä silloin tällöin.

Älä muutu muodolliseksi tai vieraaksi

Oli sinulla työelämässä millainen rooli tahansa, kotona vanhempien luona voit olla oma itsesi, ei liian mielin kielin tai liian ankara. Naura heidän kanssaan, jopa heidän hölmöille vitseilleen. Yritä olla se heidän tuntemansa lapsi – tietysti hieman kypsempänä versiona. Kyläilkää toistenne luona.

Ymmärrä, että heillä on tarve vetää elämänsä yhteen

Se voi tehdä kipeää, mutta tietyssä iässä vanhempasi luultavasti alkavat kelata mennyttä elämää ja sitä, mitä tekivät oikein ja missä menivät vikaan. Vaikka he haluaisivat, he eivät voi kääntää aikaa taaksepäin. Sinäkin voit olla heidän elämässään yksi asia, jossa he näkevät joko onnistuneensa tai epäonnistuneensa. Yritä omalta osaltasi luoda heille tunne, että he ovat tehneet hyviä ja oikeita ratkaisuja. Se tuo heille mielenrauhaa. Aina, kun sinuun sattuu tai sinä satutat heitä, heidän ”tilinpäätöksensä” menee miinukselle.

Toimi nyt, älä huomenna

Jos haluat ja voit tehdä jotakin vanhempiesi kanssa tai hyväksi, tee se tänään. Älä odota ensi vuotta tai parempaa aikaa, koska silloin voi olla liian myöhäistä. Harvat asiat kaduttavat elämässä niin paljon kuin se, että jätti jotakin tekemättä tai sanomatta silloin, kun toinen oli vielä paikalla.

Osoita, että heidän olemassaolollaan on väliä

Kun on joskus pitänyt huolta kokonaisesta perheestä, tekee kipeää huomata, ettei kukaan enää tarvitsekaan. Kysy siis vanhemmiltasi neuvoja aina tarpeen tullen. Mikä olikaan äidin bravuuriruoan resepti? Mistä isä tiesikään, missä on parhaat kala-apajat? Anna heidän auttaa sinua ja tuntea itsensä tärkeiksi. Ehdota yhteistä illallista tai kerro, kuinka lapsesi puhuu heistä koko ajan.

Vahvista heidän itseluottamustaan

Vältä sanomasta, että ”olet liian vanha tuohon”. Älä estä vanhempiasi tekemästä hauskoja asioita vain, koska lääkäri määräsi niin. Terveydestä pitää toki huolehtia, mutta joskus on tärkeää saada lipsua ja vaikka syödä se pala kakkua.

Itse asiassa rohkaise vanhempiasi irrottelemaan välillä! Lähetä heidät avioliiton vuosipäiväksi risteilylle tai kaupunkilomalle nauttimaan parin päivän irtiotosta. Anna heidän olla itsevarmoja ja sydämeltään nuoria. Ei kukaan voi tietää, elävätkö he silloin pidempään, mutta ainakin elävät enemmän.

Auta, jos pystyt

Ole perillä vanhempiesi asioista. Jos huomaat, että he tarvitsevat apua, auta heitä. Älä odota, että he joutuvat kysymään – luultavasti he eivät kysy. Jos he kieltäytyvät avusta, sano, ettei tästä tarvitse tehdä mitään numeroa. Muistuta vaikka, että kun he ostivat sinulle pienenä leluja, et koskaan valittanut tai ajatellut, etteivät ne olleet sinun rahojasi. Miksi he valittaisivat nyt? Ole tavoitettavissa ja helposti lähestyttävä.

Vietä heidän kanssaan aikaa

Ota vanhempasi mukaan ulkomaan lomamatkalle. Saatat huomata, että kivut ja kolotukset unohtuvat yllättävän nopeasti, kun he taas tuntevat itsensä nuoriksi ja osaksi toimintaa. Älä kuitenkaan suunnittele aikataulua liian hetkiseksi, vaan pidä se mieluummin väljänä ja rentouttavana.

Jos ulkomaanreissu on vanhemmillesi liikaa, nappaa heidät kyytiin vaikka muutaman tunnin maakuntakierrokselle, parin päivän mökkireissulle tai vain lounaalle hyvään ravintolaan. Aikasi on arvokkaampaa kuin mikään muu.

Lähde: Lifehack.org

Mitä asioita on turha murehtia? Katso seniorien vastaukset

Kampin palvelukeskuksessa haastatellut seniorit antoivat hyviä elämänohjeita.

1:10

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja