Mainos

Liiku ainakin tämän verran, niin voit säästyä selkäkivuilta

Tuore tutkimus osoittaa, että kevyt liikunta parina päivänä viikossa voisi auttaa monia välttymään vaikeasti hoidettavilta alaselkäkivuilta.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 16 tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin. Liikunta näyttää vähentävän alaselkäkipujen riskiä noin kolmanneksen. Lisäksi alaselkäkivut olivat liikunnan ansiosta lievempiä ja vähemmän invalidisoivia, jos niitä kehittyi.

Riittävä liikunnan taso olisi aineistojen valossa lihasharjoittelu kaksi–kolme kertaa viikossa yhdistettynä venyttelyyn tai kuntoliikuntaan.

Vaikutukset havaittiin sekä tutkimuksissa, joissa potilaat saivat liikunnan lisäksi neuvontaa, että tutkimuksissa, joissa hyödynnettiin pelkkää liikuntaa.

Tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan hyödyistä alaselkäkipujen ehkäisyssä ja osoittavat vaikutusten syntyvän jo suhteellisen vähäisillä ponnisteluilla.

Merkittävä osa selkäkivuista johtuu raskaasta tai selkää rasittavasta työstä, joten liikunnan lisäksi myös panostukset työturvallisuuteen ja ergonomisiin työtapoihin vähentäisivät kipuilua.

Suomalaisista noin 40 prosenttia kärsii selkäkivuista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.