Onko niskasi jatkuvasti kipeä? Tästä se voi johtua

kännykän selailua
Liika istuminen voi aiheuttaa niskakipuja.Shutterstock
Julkaistu 16.05.2025 20:11
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Ei liene yllättävää, että usean tunnin istumisella on seurauksensa.

Niskakivun riski lisääntyy huomattavasti, jos päivän aikana tulee istuttua yli kuusi tuntia, kerrotaan BMC Public Health -lehdessä julkaistussa kiinalaistutkijoiden tekemässä katsauksessa. Havainnoista kertoo muun muassa Washington Post -lehti.

Artikkelissa tarkasteltiin 25 tutkimusta, joihin osallistui yli 43 000 henkilöä 13 maasta.

Lue myös: Työpäivän tauottaminen seisomisella ei olekaan "riittävä menetelmä" – tutkimus selvitti, mikä toimii parhaiten

Istumakäyttäytymisellä tarkoitettiin valveillaoloaikana tapahtuvaa istumista, johon liittyy vähäinen energiankulutus. Tähän sisältyy ruutuaika, kuten matkapuhelimen, tietokoneen tai television käyttö.

Tekijät totesivat, että istumiseen liittyy muun muassa sydän- ja verisuonitautien riski. Siihen on yhdistetty myös esimerkiksi niskan verenkierron heikkeneminen, niskalihasten voiman epätasapaino ja nivelten heikentynyt liikkuvuus.

Kännykkä haitallisinta niskalle

Tutkijat huomasivat, että matkapuhelimen käyttö oli riskialtteinta ruutuaikaan liittyvää toimintaa, sillä se lisäsi niskakivun todennäköisyyttä 82 prosentilla. Tietokoneen käytön kohdalla riski oli 23 prosenttia. Television katselusta ei aiheutunut merkittävää riskiä.

Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa Juttu jatkuu videon alla.

2:30imgPuhelinhaastattelussa Anna-Mari Hekkala. Sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri ja ylilääkäri Suomen Sydänliitto ry:stä.

Enemmän istumista, enemmän niskasärkyä

Pidempi istumisaika oli yhteydessä kohonneeseen niskakivun riskiin. Neljä tuntia istumista lisäsi niskakivun riskiä 45 prosentilla verrattuna niihin, jotka eivät viettäneet aikaa istuen.

Lue myös: Onko satulatuoli oikeasti hyvä työistuin? Näin käytät oikein

Yli kuusi tuntia päivässä istuvilla niskakivun riski oli lähes 88 prosenttia suurempi kuin niillä, jotka eivät istuneet pitkiä aikoja.

Tutkijoiden hypoteesi oli, että elektronisten laitteiden, kuten tietokoneiden, tablettien ja matkapuhelimien, laajalle levinnyt käyttö on aiheuttanut muutoksia työ- ja vapaa-ajan aktiviteeteissa ja lisännyt istumista. Katsauksessa havaittiin, että ihmiset usein taivuttavat niskaansa ja olkapäät menevät lysyyn näitä laiteitta käytettäessä.

Istumakäyttäytymistä edistävinä tekijöinä mainittiin myös muutokset elämäntavoissa sekä siirtyminen etätöihin koronaviruspandemian aikana. 

Monella niska ja yläselän lihakset voivat olla pitkiä aikoja jännittyneessä tilassa, mikä voi edistää erilaisia tuki- ja liikuntaelinongelmia etenkin niskaen alueella.

Lue myös: Niskajumin syy tulkitaan usein väärin – voi olla migreenin oire

Havaintoihin suhtauduttava varauksella

Katsauksella on rajoituksensa. Esimerkiksi siihen valituissa tutkimuksessa on saattanut olla erilaisia määritelmiä istumakäyttäytymiselle. Toisena esimerkkinä mainittakoon, että suurin osa oli havainnointitutkimuksia, mikä rajoitti mahdollisuuksia tehdä päätelmiä syy-yhteyksistä.

Tutkijat eivät myöskään pystyneet huomioimaan kaikkia mahdollisia tekijöitä, jotka vaikuttavat istumakäyttäytymisen ja terveysvaikutusten väliseen yhteyteen. Näihin tekijöihin kuului muun muassa se, minkä verran osallistujat harrastivat liikuntaa. 

Lue myös: 

Tutkimus: Seisomapöydissä voi piillä jopa terveysriski

Kuinka monta tuntia istut päivässä? Tietyn tuntimäärän ylitys yhteydessä dementiariskiin

Katso myös: Nukutko selälläsi? Näin saatat välttyä niskakivuilta

2:20imgFysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Tommi Närvänen kertoo nukkumisvinkit.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Washington Post, Independent

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi