Mainos

Liikennelääkärit Ylelle: Selvin päin ajava alkoholisti on vaarallisempi kuin kohtuukäyttäjä pienessä maistissa

Päihteiden suurkuluttajille sattuu enemmän vakavia kolareita selvin päin kuin muille pienessä maistissa, uutisoi Yle.

Päihderiippuvaiset näkyvät maamme tilastoissa, vaikka he eivät onnettomuushetkellä olisikaan humalassa tai muiden aineiden vaikutuksen alaisina.

– Päihdeongelmainen on aina riskikuljettaja. Taustalla voi olla myös mielenterveysongelmia. Päihteidenkäyttö heikentää kuljettajan toimintakykyä ja lisää onnettomuusriskiä. On tutkittu, että krapula ja univaje yhdessä ovat erityisen suuri riski rattiin nukahtamiselle, Suomen Liikennelääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja, kertoo Ylen haastattelema neurologi Markku Sainio.

Liikennelääkärit yrittävät parhaillaan selvittää myös alkoholin aiheuttamien maksavaurioiden vaikutusta kolareihin. Tiedossa on, että vaurioitunut maksa ei pysty poistamaan kuona-aineita riittävän tehokkaasti, joten vaikka alkometri näyttäisi nollaa, voi kuljettajan elimistö olla sekaisin.

Sainion mukaan moni on huolissaan ikääntyneistä autoilijoista, mutta sitä ei ymmärretä, että pitkä ryyppyputki voi olla pahempi asia, vaikka puhaltaisikin nollat.

– Alkoholisti krapulassa on vaarallisempi kuin tavallinen autoilija sellaisessa pienessä 0,3 promillessa, Pohjois-Savon liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan jäsen, lääkäri Juhani Kalsi sanoo Ylelle.

***

0:29

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.