Light-limujen karu kääntöpuoli – tämän takia ei kannata juoda!

Dieettilimut voivat todellisuudessa lihottaa yhtä paljon kuin sokeriset versiotkin, väittävät tutkijat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan light-virvoitusjuomat voivat todellisuudessa lihottaa jopa sokerisia versioita enemmän. Amerikkalaistutkijoiden mukaan dieettilimut lisäävät näläntunnetta ja saavat ainakin ylipainoiset ihmiset ahmimaan enemmän kaloreita kuin sokeripitoisia virvoitusjuomia juovat. Light-versioista ei siis ole mitään hyötyä painonhallinnan kannalta. Tutkimus toteutettiin Yhdysvaltain Baltimoressa, lääketieteellisessä John Hopkins Bloomberg School of Public Health -yliopistossa.

– Ylipainoiset ihmiset saavat toki vähemmän kilokaloreita light-juomista sokerisiin virvoitusjuomiin verrattuna, mutta dieettilimuja juovat ihmiset syövät aterioita ja välipaloja huomattavasti enemmän, muistuttaa yliopiston dosentti Sara Bleich.

Yliopiston tutkimuksissa analysoitiin kansallisia terveysraportteja vuosien 1999 ja 2010 väliltä. Tutkijat huomasivat, että dieettilimuja juovilla on tyypillisesti korkeampi painoindeksi ja he syövät enemmän lihottavia välipaloja, kuin sokerisia juomia kuluttavat ihmiset.

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet dieettilimujen keinotekoisten makeutusaineiden lisäävän ruokahalua. Makeutusaineet aktivoivat aivojen palkitsemiskeskusta ja sekoittavat makeasensorien toimintaa. Tämän vuoksi ihminen ei välttämättä enää hallitse luotettavasti omaa näläntunnettaan ja syö enemmän kuin pitäisi.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat