Leffaterapeutin suositukset: Elokuvista apua jopa parisuhdepulmiin

Voiko elokuvaterapia parantaa parisuhdetta tai antaa rohkeutta? Psykoterapeutti ja leffaterapeutti Mikael Saarinen vastaa.

Psykoterapeutti ja leffaterapeutti Mikael Saarinen sanoo ihmisten valitsevan elokuvia katsottavakseen intuitiivisesti.

– Suurin osa valitsee varmoja alueita, Saarinen sanoo.

– Usein valinnat tehdään vahvistamaan tiettyjä tunteita ja kokemuksia. Esimerkiksi stereotyyppisesti mies saattaa valita action-elokuvia ja sankaritarinoita. Näissä aiheena ovat juuri "kärsimyksestä voittoon" ja voittamattomuus, Saarinen sanoo.

– Tuolloin voidaan pelottomasti kohdata asioita.

Elokuva herättää tunteita

Saarisen mukaan kannattaa myös miettiä, millaisia elokuvia ei halua katsoa, ja että mikä tunteen herättää.

– Siellä voi olla ehkä oma kehitysalue tunteisiin liittyen, Saarinen neuvoo.

Saarinen ottaa esimerkiksi uuden Anna Kareninan. Elokuva on intohimoinen draama, eikä yleensä miesten ensimmäinen valinta.

– Mutta ehkä olisikin hyvä silloin mennä katsomaan sellainen. Elokuvan kautta voisi peilailla omaa elämäänsä. Voi miettiä, onko oma avioliitto huono tai mikä itsellä on hyvin, Saarinen ehdottaa.

– Tai vastaavasti pelokkaalle naiselle, joka pelkää pimeää tai kävellä yksin, voisi jännäri tai kauhuleffa ollakin hyvä kokemus. Tuolloin saisi kiinni siitä omasta pelostaan - voisi kokea jännitystä turvallisesti, Saarinen tuumaa.

Miten opin itsestäni?

Vaikeassa ihmissuhteessa, epävarmuuden ja ratkaisujen ääressä olevalle Saarinen suosittelee vaikkapa kimuranttia kolmiodraamaa.

– Silloin voi tietoisesti miettiä, millaisia tunteita elokuva herättää. Kehen samastun ja pelkäänkö, että minulle käy samoin? Ehkä elokuva kertoo, mitä toivoisin? Kenestä en pidä ja kenen tunteiden mukana menen? Koenko pettäjän tuomittavaksi? Elokuvasta voi nousta monimuotoisia tuntemuksia, Saarinen neuvoo.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat:Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja