Pitkän parisuhteen resepti: Haleja ja yhteisiä harrastuksia

Leena ja Väinö Kähkönen viettivät 51. hääpäiväänsä 7.8.2010. Tosin merkkipäivä unohtui pariskunnalta itseltään, joten kun yhteinen ystävä soitti ja onnitteli, piti hetken aikaa miettiä, mikä oli juhlan aihe.

– Ei me edes muistettu koko päivää, Leena Kähkönen sanoo nauraen ja toteaa, että merkkipäivien muistamisesta ei heillä koskaan ole otettu paineita.

Juhlapäiviä tärkeämpää on panostaa tavalliseen arkeen, jonka Leena on siis Väinönsä kanssa jakanut yli 50 vuoden ajan.

Kähkösten pitkän avioliiton salaisuus on Leenan mukaan periaate.

– Olemme jo kotoa oppineet, että kun kumppaninsa kerran valitsee, hänen kanssaan pysytään, ja se periaate on meidätkin kantanut kaikkien kriisiemme yli, hän sanoo.

Kriiseistä puheen ollen, Leena toteaa, että ihan kaikissa parisuhteissa tulee varmasti eteen tilanteita, joissa ollaan asioista eri mieltä. Niin Kähkösillekin on käynyt, mutta erimielisyydet on joka kerta voitettu.

Usko liimaa yhteen

– Olemme molemmat uskossa, ja se on ehkä se vahvin lanka, joka sitoo meidät yhteen. Kun on Jumalan edessä lupautunut toiselle, on siitä lupauksesta pidettävä kiinni, Leena kertoo.

Vaikka Kähköset, siinä missä kaikki muutkin pitkään yhdessä olleet pariskunnat, ovat joutuneet tekemään parisuhteensa eteen töitä, se ei missään vaiheessa ole tuntunut vaikealta.

– Olemme kasvaneet yhteen ja luoneet tukevan, yhteisen pohjan elämälle. En usko, että on olemassa asiaa, joka meidät erottaisi. Miksi hyvän pohjan menisi rikkomaan? Silloinhan sitä joutuisi heikoille jäille, Leena pohtii.

Yhteiset harrastukset tärkeitä

Kähköset ovat liikunnallisia ihmisiä, ja luonto on molemmille tärkeä. Niinpä yhteisiä harrastuksia riittää.

– Harrastamme yhdessä muun muassa melontaa ja vaellusta, mutta on meillä omiakin juttuja, Leena sanoo.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä hän neuvookin kaikkia pariskuntia keksimään edes yhden yhteisen harrastuksen, mikäli mielii pysyä pitkään yhdessä.

Toinen tärkeä neuvo kuuluu, että halata pitää, mieluiten monta kertaa päivässä. Halaaminen kun antaa voimia.

– Minäkin menen aina Väinön kylkeen ja sanon, että ladataanpas taas vähän.

Studio55/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat