Lähteekö Trump odotusten mukaan presidenttikisaan vai jänistääkö? "Hänhän tykkää yllätyksistä – mutta hänen pitää nyt vakuuttaa republikaanit"

Lähteekö Trump presidenttikisaan? Näissä tunnelmissa uutista odotetaan Yhdysvalloissa 0:51
Katso video: Lähteekö Trump presidenttikisaan? Näissä tunnelmissa uutista odotetaan Yhdysvalloissa

Trumpin odotetaan tänään kertovan lähtevänsä jälleen kisaamaan presidenttiehdokkuudesta.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kertoi jo välivaalien äänestyspäivän alla valmistautuvansa kertomaan tänään tiistaina "suuria uutisia". Isojen uutisten on ennakoitu olevan ilmoitus presidenttikisaan lähtemisestä. Trump on kuitenkin tunnettu arvaamattomuudestaan, joten Trump voi muuttaa mieltään vielä viime hetkellä.

Presidenttikisaan lähteminen on myös huomattavasti vähemmän houkuttelevaa välivaalien tulosten jälkeen. Demokraatit veivät jo senaatin enemmistön, vaikka republikaaneilla piti olla kaikki mahdollisuudet voittaa. Republikaanit ovat yhä ottamassa todennäköisesti edustajainhuoneen enemmistön, mutta lakeja on vaikea kirjoittaa ilman senaatin enemmistön tukea.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä uskoo Trumpin lähtevän kisaan aiempaa huonommista lähtökohdista huolimatta.

– Hänhän tykkää yllätyksistä. Nyt kun tämä on pedattu niin, että hän tulee ilmoittamaan, voisihan noinkin ajatella, mutta en usko. Luulen, että hän lähtee kisaan kuitenkin, Penttilä arvioi.

Trump vs. DeSantis

Vaikka Trump ilmoittaisi tänään lähtevänsä kisaan, ei hän saa välttämättä riittävää tukea republikaanien sisällä.

– Sanoisin, että Trump on nyt se henkilö, jonka pitää vakuuttaa republikaanit, että hän yhä pystyy tähän hommaan.  Hieman epäilen, että hän ei edes pääse ehdokkaaksi saakka, vaikka hän siihen pyrkisi, Penttilä pohtii.

Vastassa on muun muassa puolueen nouseva tähti, 44-vuotias Floridan kuvernööri Ronald ”Ron” DeSantis, joka on Penttilän mukaan huomattavasti Trumpia vahvemmilla.

– Näitä Trump-lojalisteja edelleen on ja niitä, jotka ovat valmiit vaikka kuolemaan Trumpin puolesta, mutta Ron DeSantisilla on nyt näyttöä ja voimakas noste. Näen, että hän voisi olla se henkilö, joka antaa republikaaneille uudet kasvot ja uuden tulevaisuuden, Penttilä arvioi.

Yhdysvalloissa on määrä pitää seuraavat presidentinvaalit marraskuussa 2024. Trump täyttää samana vuonna 78 vuotta.

Ilmoitusta odotellaan: Vieläkö Trump lähtee presidenttikisaan? Katso Risto EJ Penttilän arvio. 

Ilmoitusta odotellaan: Vieläkö Trump lähtee presidenttikisaan? 9:22


Lue myös:

    Uusimmat