Lähinnä optimistit odottavat kunta-alalle sovintoesitystä loppuviikosta – lakko lusitaan loppuun ja lisää voi tulla

Lakkovahdit Helsingissä:"Jatkossa on vaikea löytää opettajia, jos palkat ovat tämmöiset" 3:47
Lakkovahdit Helsingissä: "Jatkossa on vaikea löytää opettajia, jos palkat ovat tämmöiset"

MTV Uutisten tietojen mukaan useissa kunta-alan järjestöissä pidetään ainakin teoriassa mahdollisena, että sovittelulautakunta antaisi sovintoesityksen loppuviikosta osapuolille. Tänään alkanutta lakkoa ei kuitenkaan pystytä lopettamaan vaan se jatkuu viikon verran.

MTV Uutisten neuvottelulähteistä saamien arvioiden mukaan lähipäivinä ei uskota tapahtuvan ratkaisevia askeleita, mutta aikaisintaan loppuviikosta on mahdollista saada sovintoesitys sovittelulautakunnalta.

Kaikissa järjestöissä ei kuitenkaan uskota, että vielä tällä viikolla päästäisiin merkittävästi eteenpäin.

Monen mielestä vapun aikana sovittelussa ei ole tapahtunut merkittäviä edistysaskelia, ja kriittisimpien mielestä askeleita ei vappuviikonloppuna edes yritetty ottaa.

Neuvotteluita kuitenkin käydään tämän viikon aikana.

Sovittelulautakunta on nyt yli kolmen viikon ajan pyrkinyt ratkomaan kunta-alan vaikeata neuvottelutilannetta. Lautakunnan oli tarkoitus jo viime viikolla jättää sovintoesitys, mutta palkankorotuksista ja -ohjelmista oltiin vieläkin niin erimielisiä, ettei esitykselle ollut mahdollisuutta.

Sovintoesitys olisi turha, jos se heti tyrmätään. Jossain vaiheessa lautakunnan on kuitenkin pakko esityksensä antaa, vaikka nykyistä lakkoa sillä ei keskeytetä.

Tänään alkanut Jukon, JHL:n ja Jytyn lakko kestää näillä näkymin viikon, kuten järjestöt ovat varoittaneet. Sopua ei vielä ensi viikon alussa ole, joten lakko lusitaan loppuunsa eli maanantai 9. toukokuuta on viimeinen lakkopäivä.

Vaikka sovintoesitys loppuviikosta syntyisi, osalla liitoista tai järjestöistä kestäisi kolme vuorokautta saada hallintonsa koolle sitä käsittelemään eli ratkaisu venyisi ensi viikon puolelle.

Mitä seuraavaksi?

Lakossa olevat palkansaajajärjestöt miettivät parhaillaan kuumeisesti sitä, minkälaisen lakkovaroituksen tai muun työtaistelutoimen ne keksivät seuraavaksi vauhdittamaan sovittelua.

Lakkovaroitus on annettava kaksi viikkoa ennen lakon alkamista.

Muun muassa opettajien asiaa ajavan Jukon on kuitenkin keksittävä hieman luovempia ratkaisuja kuin muiden, sillä opettajien lakko kesäkuussa ei ymmärrettävästi toimi. Syyslukukaudelle ulottuvat työtaistelutoimet ovat mahdollisia, mutta toivoa sopisi, että kiista on ennen syksyä ratkennut.

Muilla ammattiryhmillä lakkoase toimii tarvittaessa myös kesäkuussa, jos sopua ei ala syntyä.

Hoitajaliitot eivät ole tinkimässä

Ja hoitajajärjestöt Tehy ja Super valmistelevat joukkoirtisanoutumisia, jotta järjestöt saisivat pelastusohjelmansa läpi neuvotteluissa.

MTV Uutisten tietojen mukaan hoitajajärjestöt eivät ole olleet valmiita tinkimään pelastusohjelmastaan, eli siitä, että yleisten palkankorotusten päälle tulisi 3,6 prosentin korotukset viitenä vuotena. Järjestöt korostavat, että hoitajapulaan on nyt tultava ratkaisuja ja maan hallituksen on ratkaisuihin annettava rahaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelupöydissä on ollut esillä myös sellainen vaihtoehto, että seuraavaksi luotaisiin sopuratkaisu palkkaohjelmineen kaikille muille paitsi hoitajajärjestöille, jotka jäisivät vielä käymään omaa taisteluaan. Kyseinen sopuratkaisu olisi rahallisesti vaatimattomampi kuin hoitajajärjestöjen pelastusohjelma.

Hoitajat saisivat muiden hyväksymät palkankorotukset, mutta voisivat yrittää halutessaan neuvotella itselleen enemmän.

Tai sitten hoitajajärjestöille luotaisiin tuleville kierroksille oma, nykyistä parempi polku palkankorotuksille. 

Tämä vaihtoehto olisi riskialtis, sillä aiemmat erillisratkaisut ovat aiheuttaneet arpia kunta-alan monipolviseen neuvottelujärjestelmään. Alalla on tavoitteena, että kaikki saavat samat palkankorotukset, mikä tekee suurista korotuksista työnantajalle kalliita eli vaikeita. Samalla palkansaajajärjestöt kyräilevät sitä, ettei naapuri saa parempaa diiliä.

Hoitajajärjestöjen erilainen kohtelu voisi olla monille vaikeata hyväksyä, ehkä myös hoitajille itselleen.


Juttua korjattu 4.5. kello 14.55. Korjattu, että Tehy ja Super valmistelevat joukkoirtisanoutumisia.

Lue myös:

    Uusimmat