Lakko alkoi: Näin lapsiaan tuovien vanhempien jonottaminen sujui ovensa auki pitäneellä päiväkodilla – "Oli pitkä jono"

Kunta-ala lakkoilee – jalkaudumme seuraamaan 8:37
MTV seurasi lakkovahtien työtä Helsingissä avoinna olevan päiväkodin edustalla.

Kunta-alan lakko sulkee tiistaista alkaen kouluja ja päiväkoteja kymmenessä kaupungissa. MTV vieraili Helsingin Kalasatamassa seuraamassa lakkovahtien työtä.

Aurinko helli aamuyhdeksältä hiljaista koulun pihaa Kalasatamassa. Koulun ja viereisen päiväkodin edustalla seisoskeli useita lakkovahteja.

– Hyvä lakkomieli on kaikilla, puheenjohtaja Anna Laakkonen Helsingin varhaiskasvatuksen opettajat ry:stä kertoo.

Lakko on sulkenut koulun, mutta päiväkoti pitää ovensa auki lakosta huolimatta. Se on tarkoittanut aamun tunneille ruuhkaa, kun vanhemmat ovat yrittäneet saada lapsiaan hoitoon yhteen ja samaan paikkaan.

– Täällä oli kahdeksan aikaan aika pitkä jono, jossa vanhemmat odottivat. Tuolta päästettiin sitä mukaan sisään, kun henkilökuntaa oli tarpeeksi paikan päällä, lakkovahti Riikka Palmola sanoo.

Päiväkoti Kalasatama on yksi Helsingin kaupungin avoimista päiväkodeista lakon aikana. Kaupunki kertoo verkkosivuillaan, että kaikkia lapsia ei välttämättä voida ottaa avoimiin päiväkoteihin henkilöstövajeen vuoksi.

Vanhemmat ymmärtävät lakkoa

Hyvän mielen levittämistä ja lakon esillä pitämistä. Näin Palmola tiivistää tehtävänsä lakkovahtina.

Palmolan mukaan päiväkodilla laskettiin tarkasti suhdeluku, minkä verran ja minkä ikäisiä lapsia voidaan ottaa sisään.

Puheenjohtaja Laakkosen mukaan tunnelmat vanhempien keskuudessa ovat olleet rauhalliset, vaikka arki hankaloituukin viikon mittaisen lakon ajaksi.

– Pääasiallisesti vanhemmat ovat meidän lakkomme kannalla ja ymmärtävät sen, miksi me lakkoilemme.

Syy on ennen kaikkea palkkaus. Laakkosen mukaan varhaiskasvatuksen palkat ovat laahanneet jäljessä jo vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Suuri huoli alan tulevaisuudesta

Pula varhaiskasvatuksen osaajista ja hoitajista on suuri ongelma. Kenties merkittävin syy on huono palkkataso, vaikka työoloissakin on petrattavaa.

– Jos me haluamme koulutettuja varhaiskasvatuksen opettajia, se on vain niin, että niille palkoille täytyy tehdä korjausliike, Laakkonen toteaa.

Laakkonen onkin huolissaan, mitä varhaiskasvatusalan vetovoimalle käy, jos palkkausta ei saada kuntoon. Toivoa kuitenkin on.

– Jos me saamme tässä vaiheessa tehtyä korjausliikkeet, meillä on mahdollisuus saada käännettyä kehitys.

Lue myös:

    Uusimmat