Kirjastot, liikuntapaikat, hammashoito, sairaaloiden siivous – myös näihin asioihin yli 80 000 työntekijän lakko kunta-alalla vaikuttaa

8:37
varhaiskasvatus on yksi lakon piirissä olevista aloista. Kysyimme lakkovahdeilta tiistaiaamuna, miten ensimmäinen lakkopäivä on lähtenyt käyntiin.

Kunta-alan lakko vaikuttaa moniin palveluihin kymmenessä kaupungissa viikon ajan. MTV listasi, mihin kaikkeen lakon vaikutukset ulottuvat.

Lakko alkoi tiistaina Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Yksityiskohtaiset lakon vaikutukset voi nähdä kunkin kaupungin verkkosivuilta.

Lakossa ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. Lakon piiriin kuuluu 81 000 työntekijää.

Alla lista palveluista, joihin lakko muiden muassa vaikuttaa.

Päiväkodit

Useissa kaupungeissa suurin osa päiväkodeista on kiinni. Vanhempien toivotaan järjestävän lasten hoidon itse, ja monissa kaupungeissa se korvataan vanhemmille rahallisesti.

Koulut

Perusopetus keskeytyy.

Lukio-opetus on keskeytetty, mutta monissa kaupungeissa opiskelijat jatkavat opiskelua etänä annettujen ohjeiden pohjalta.

Kouluterveydenhuolto

Lakossa ovat Vantaan, Espoon ja Oulun kaupungilla työskentelevät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat.

Työväen- ja kansanopistot

Monissa kaupungeissa työväenopistojen kurssit pyritään järjestämään normaalisti.

Kirjastot

Kirjastot ovat kiinni lakon aikana. Osassa kaupungeista toimii omatoimikirjasto.

Liikuntapalvelut

Liikuntapaikkojen aukiolo vaihtelee kaupungeittain. Esimerkiksi Helsinki sulkee pääsääntöisesti kaikki sisäliikuntapaikat, mutta Espoossa ne ovat avoinna.

Kulttuuripalvelut

Kaupunkien kulttuuripalvelujen, kuten museoiden aukiolossa on vaihtelua. Osa museoista on avoinna, osa kiinni ja osassa on poikkeukselliset aukioloajat.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Moni kaupunki ilmoittaa verkkosivuillaan, että lakon vaikutuksia sote-alan palveluihin on vaikea arvioida etukäteen.

Kiireelliset ja välttämättömät toimenpiteet pyritään toteuttamaan.

Hammashoito

Monissa kaupungeissa järjestetään vain kiireellinen suun terveydenhuolto. Kiireettömiä aikoja siirretään.

Hoitopaikkojen ylläpito

Lakolla on vaikutuksia esimerkiksi sairaaloiden ja muiden hoitopaikkojen siivoukseen. Lakko vaikuttaa myös hoitovälineiden huoltoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja