Kysymys, jota autoilijat miettivät juuri nyt: Kannattaako kesärenkaat jo vaihtaa?

Näin vaihdat renkaat autoosi 6:20
Jos et ihan muista, miten ne renkaat taas vaihdettiin, kannattaa tämä video ehdottomasti katsoa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Mistä tietää, milloin on turvallista lähteä liikenteeseen kesärenkailla?

Vastaus: Päätös renkaanvaihdon ajankohdasta tulee tehdä vallitsevien olosuhteiden – ei kalenterin – mukaan.

Tieliikennelaissa todetaan talvirenkaiden käytöstä seuraavasti:

– Jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana on käytettävä talvirenkaita.

Nastarenkaiden käyttöajan osalta on lakiin kirjattu, että nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää – ja aika usein edellyttää. 

Älä hötkyile

Täällä Etelä-Suomessa tiet ovat päivisin paikoitellen märkiä sulamisvesistä, ja yöllä lämpötila käy vielä useasti pakkasen puolella. Näin ollen ainakin varhain aamulla, myöhään illalla ja yöllä on olemassa suuri todennäköisyys tienpintojen jäätymiselle. 

Siihen, milloin kesärenkaiden alle vaihtaminen on järkevää, vaikuttavat olennaisesti oma autonkäyttötarve ja liikkumistottumukset.

Jos on pakko ajaa aamulla, illalla tai yöllä, pitäisin vielä jonkin aikaa talvirenkaat alla. Samoin siinä tapauksessa, jos on tarkoitus lähteä johonkin pidemmälle reissulle. Vaikka Etelä-Suomessa kelit ovat keväiset, monessa Suomen kolkassa on vielä varsin talvista.

Kahden auton taloudessa voi toimia myös näin

Meillä on perheessä kaksi autoa, joissa molemmissa on nastarenkaat.

Nyt, kun vaimon kanssa molemmat teemme etätöitä koronan vuoksi, on harvoin sellaista tilannetta, että välttämättä tarvitsisimme molempia autoja samanaikaisesti.

Niinpä olen ajatellut, että vaihdan toiseen autoon kesärenkaat pääsiäisenä ja pidän toisessa vielä nastat. Näin voimme lyhyille matkoille tehdä autonvalinnan kelin mukaan.

Jos koronaa ei olisi ja kävisimme molemmat päivittäin autoilla töissä, pitäisin nastat alla vielä molemmissa niin kauan, kun sulamisvedet kastelevat tien pintoja ja yöllä käydään säännöllisesti pakkasen puolella.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat