Jaossa kirpaisevan hintaisia pikavoittoja: Kesärenkaiden vaihtaminen on ensimmäistä kertaa autoilijan vastuulla

Näin tarkistetaan auton rengaspaineet 3:48
Rengaspaineet tulee tarkistaa aina renkaanvaihdon jälkeen. Näin se tapahtuu huoltoasemalla.

Suomalaisilla autoilijoilla on uuden tieliikennelain myötä enemmän vastuuta siitä, millaiset renkaat autossa on alla. Lakimuutos toi mukanaan kuitenkin myös velvollisuuden liikenneturvallisuuden huomioimisesta.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan viime kesäkuussa. Syksyllä talvirenkaat vaihdettiin alle tiukkojen päivämäärien sijaan keli- ja tilannekohtaisen harkinnan mukaan, ja nyt sama tehdään kesärenkaille.

Nykyisen lain mukaan talvirenkaita on käytettävä maaliskuun loppuun, mikäli keli sitä edellyttää. Talvirenkaita saa kuitenkin käyttää tarpeen mukaan sen jälkeenkin.

– Useimmat autoilijat ovat varmasti käyttäneet kelien mukaista harkintaa jo vanhan lain aikaan talvirengaspakkoajan ulkopuolella. Tärkeintä on siis huolehtia, että alla on kelin ja siten myös lain edellyttämät renkaat, yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Mieti, missä ajat

Suomi on pitkien etäisyyksien maa, jossa olosuhteet voivat vaihdella rajustikin etelän ja pohjoisen välillä.

Kesärenkaiden vaihdon ajankohtaa harkitessa onkin tärkeää pohtia sekä keliä että omaa ajoympäristöä.

Vaikka etelässä olisikin jo kesärengaskelit, voivat olosuhteet muuttua pohjoiseen ajaessa hyvinkin nopeasti. Myös vuorokaudenajalla on merkitystä, sillä vaikka päätiet olisivatkin auki, saattavat yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan.

Heiskasen mukaan on mielenkiintoista nähdä, miten poikkeukselliset ajat vaikuttavat rengasrulettiin.

– Uuden lain lisäksi elämme yhä poikkeusaikaa koronan vuoksi. Onkin kiintoisaa nähdä, muuttuvatko renkaanvaihtotottumukset. Etätyön takia monilla ei nyt ole tarvetta ajaa aikaisin aamulla yöpakkasten jäljiltä, jolloin ainakin etelässä renkaat voisi kenties vaihtaa aikaisempaa aiemmin. Samoin jotkut nuoret autoharrastajat vaihtavat usein ensimmäisten joukossa näyttävät kesäpyöränsä autojen alle, joskus hieman jopa olosuhteita uhmaten, jotta niitä pääsee esittelemään esson pihalla, Heiskanen pohtii.

Heiskanen suosittelee kuitenkin pelaamaan varman päälle sen sijaan, että vaihtaisi kesärenkaisiin liian varhain.

– Pidemmänkin ajan sääennusteita on syytä seurata ennen vaihto-operaatiota, sillä keväälle tyypilliset vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä tien päällä. Yleisesti ottaen valvonnan merkitys korostuu renkaiden kohdalla, sillä lopulta poliisi määrittelee, milloin keliolosuhteet vielä vaatisivat talvirenkaat, muistuttaa Heiskanen.

Liukkauden määrittelee valvontatilanteessa poliisi. Liukkaus pystytään dokumentoimaan poliisin Revika-laitteiden videolla tai ihan tavallisella kameralla.

Mikäli poliisi kohtaa liikenteessä keliin sopimattomilla renkailla autoilevan, on seurauksena pääsääntöisesti 100 euron liikennevirhemaksu.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat