Kysely paljastaa, ketkä suomalaiset eivät halua seksiä – kolme merkittävää tekijää: "Vastaa enemmän naisten kuin miesten toiveita"

Naissukupuoli, parisuhteen pituus ja ikä näyttävät tuoreiden kyselytulosten perusteella vaikuttavan seksuaaliseen haluttomuuteen.

Tuoreen FINSEX-kyselyn perusteella näyttää siltä, että miehillä iällä ei ole juuri yhteyttä seksuaaliseen haluttomuuteen – ei edes eläkeiässä. Yli 60-vuotiaat naiset puolestaan ovat tuntuvasti nuorempia useammin sitä mieltä, etteivät he halua seksiä tai parisuhdetta.

Yli 20 vuotta kestäneissä parisuhteissa naiset olisivat miehiä mieluummin ilman seksiä. Miehillä parisuhteen pituudella ei ollut yhteyttä seksin haluamiseen.

Vastaajista vain yhdellä prosentilla ei ollut ollut koskaan kokemusta yhdynnästä tai itsetyydytyksestä. 

Kyselyyn vastasi 2150 suomalaista 18–74-vuotiasta henkilöä vuonna 2015.

Seksuaalinen haluttomuus kasvaa parisuhteen keston myötä erityisesti naisilla

Kyselyn tulokset paljastavat, että 2000-luvulla suomalaisten yhdyntämäärät ovat pudonneet varsinkin keski-iän ruuhkavuosina. Tätä saattaa selittää seksuaalisen halukkuuden lasku parisuhteissa. Varsin harva 35–54-vuotias parisuhteessa elävä kuitenkaan toivoisi seksitöntä elämää – ikäryhmän miehistä ei käytännössä kukaan.

Seksuaalinen haluttomuus parisuhteissa näyttää kyselyn perusteella kasvavan parisuhteen keston myötä. Useimmiten kyse on naisen haluttomuudesta – naisten halujen on huomattu laskevan pitkissä parisuhteissa ennenkin. Suurinta seksuaalinen haluttomuus oli yli 40 vuotta kestäneissä parisuhteissa. Tässä ryhmässä 14 prosenttia naisista kertoi olevansa mieluiten ilman sukupuoliyhteyksiä. Ryhmän miehistä samaa mieltä oli vain 1,2 prosenttia vastaajista.

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Osmo Kontula uskoo, että parisuhteen laatu saattaa kärsiä, jos kumppanien seksihalut eivät ole tasapainossa. Osissa parisuhteita toinen harrastaa seksiä toisen vuoksi, ja usein seksin määrä on neuvottelujen päätteeksi sovittu kompromissi.

– Jos ei ole ollut yhdyntöjä, se vastaa enemmän naisten kuin miesten toiveita. Aika usein seksuaalinen aktiivisuus parisuhteessa noudattelee naisen toivetta, Kontula sanoo.

Ikä vaikuttaa suomalaisten sinkkujen seksuaaliseen halukkuuteen

Suomalaisten sinkkujen kohdalla ikä näyttää kyselytulosten perusteella vaikuttavan merkittävästi seksuaaliseen aktiivisuuteen. 18–24-vuotiaista sinkuista alle kymmenellä prosentilla ei ollut ollut yhdyntöjä kuluneen vuoden aikana.

Vuoden ajan seksittä eläneiden sinkkujen yhdyntäkertojen vähyys kasvoi iän myötä. Mitä vanhempi sinkku oli, sitä useammin oli ollut koko vuoden ilman yhdyntöjä. Seksikertojen vähyys oli huipussaan 65–74-vuotiaana. Tämän ikäryhmän naissinkuista vuoden seksittä oli ollut 86 prosenttia ja miehistä 68 prosenttia.

Jos sinkut saisivat itse valita, alle 44-vuotiaista vain harva eläisi ilman sukupuoliyhteyksiä. 18–24-vuotiasta ja 35–44-vuotiasta pyöreät nolla prosenttia vastasi haluavansa elää seksittä. 25–34-vuotiaista tätä mieltä oli 5,9 prosenttia vastaajista sukupuolesta riippumatta.

Halu elää ilman sukupuoliyhteyksiä kasvoi iän myötä. Sinkkumiehien haluttomuus oli huipussaan 45–54-vuotiaana. Ikäryhmän miehistä 6,3 prosenttia kertoi olevansa mieluiten ilman sukupuoliyhteyksiä. Sinkkunaisten haluttomuus puolestaan oli huipussaan 65–74-vuotiaana. Tämän ikäisistä naisista 44,1 prosenttia eläisi kyselyn perusteella kernaasti ilman sukupuoliyhteyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja