Haluttomuus iski suomalaisiin! Kaksi erityistä syytä siihen, miksi seksi ei kiinnosta

RFSUn teettämä tutkimus paljastaa, että viidennes suomalaisista harrastaa seksiä harvemmin kuin kerran kahdessa kuukaudessa.

Lukuisten tutkimusten mukaan seksi on olennainen osa toimivaa parisuhdetta. Arjen vaatimukset vievät kuitenkin energiaa ja aikaa, eikä puhtia seksin harrastamiseen välttämättä löydy.

RFSUn teettämän tutkimuksen* mukaan jopa 20 prosenttia suomalaisista harrastaakin seksiä harvemmin kuin joka toinen kuukausi. Myös Pohjoismaissa seksuaalinen halukkuus on vähentynyt.

12 prosenttia suomalaisista kertoo harrastavansa petipainia 2–3 kertaa kuukaudessa, 16 prosenttia puolestaan 2–3 kertaa viikossa. 13 prosenttia suomalaisista kertoo harrastavansa seksiä kerran viikossa. Kerran tai useita kertoja päivässä seksiä harrastaa vain harva.

Haluttomuutta ei hoideta

Tutkimuksen mukaan jopa 51 prosenttia suomalaisista naisista ja 29 prosenttia miehistä kokee haluttomuutta.

Lohduttoman tilanteesta tekee se, ettei haluttomuudelle yritetä tehdä mitään. 47 prosenttia naispuolisista vastaajista, ja miehistä jopa 53 prosenttia tunnusti jättävänsä haluttomuusongelman huomiotta. Noin kolmannes sekä miehistä että naisista kertoi tekevänsä asialle jotain toisinaan. Viisi prosenttia naisista, ja 3 prosenttia miehistä kertoi yrittävänsä lisätä halukkuutta usein, mutta vain 1 prosentti naisista ja 3 prosenttia miehistä vakuutti tekevänsä jatkuvasti asioita halukkuuden lisäämiseksi.

Miten halukkuutta yritetään lisätä? Suomalaisten käyttämien suosituimpien keinon joukkoon lukeutuvat nukkuminen/lepääminen, hieronta tai muu fyysinen kontakti, kumppanin kanssa keskustelu, eroottiset elokuvat ja aikuisviihde, viinin tai muun alkoholin nauttiminen, romanttisen tunnelman luominen, ongelman ajattelematta jättäminen, matkustelu yhdessä ja seksilelujen käyttö.

Millaiset syyt johtavat haluttomuuteen? Stressi ja kiire ovat yleisiä syitä, mutta ongelman taustalla voi piillä myös fyysisiä vaivoja, kuten limakalvojen kuivumista, häiriöitä hormonitasapainossa tai väsymystä.

RFSUn tutkimuksessa selvisi, että suomalaisten suurimmat syyt halujen vähentymiseen ovat väsymys ja stressi. 

Seksi merkittävä osa elämää – mutta sitä on liian harvoin

Viime vuonna julkaistun, RFSUn teettämän Kondomittari 2016 -tutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista vastaajista koki seksin olevan merkittävä osa elämää, mutta tästä huolimatta vain alle puolet suomalaisista on seksielämäänsä tyytyväisiä. Yksi suomalaisten suurimmista tyytymättömyyden syistä oli se, että seksiä harrastettiin liian harvoin. Lisäksi sopivan kumppanin puuttuminen aiheutti tyytymättömyyttä vastaajissa.

Joka viides suomalaisnainen puolestaan kertoi, että tyytymättömyyden taustalla piili orgasmin saamisen vaikeus. Jopa 60 prosenttia naisista paljastikin, että on joskus teeskennellyt orgasmia. Yli kymmenesosa paljasti tekevänsä niin jokaisella seksikerralla.

*Pohjoismaisen seksuaalisen käyttäytymisen tutkimuksen toteutti RFSUn toimesta ruotsalainen tutkimusyritys GfK Norm. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena ja se toteutettiin kesäkuussa 2016. Kyselyyn vastasi 1049 30–70-vuotiasta suomalaista.

Lähde: RFSU

***

2:27

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja