Miten säilyttää intohimo pitkässä parisuhteessa? Tämä yllättävä asia voi tuoda ratkaisun, neuvoo suomalaisasiantuntija

Miten vuosia kestänessä parisuhteessa voi tuntea edelleen intohimoa kumppania kohtaan? Yksi vastaus voi löytyä erillisyydestä, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Usein pitkässä parisuhteessa seksihalut ja intohimo tuppaavat hiipumaan. Haluihin voi vaikuttaa esimerkiksi stressaava elämäntilanne, mutta jossain vaiheessa kumppanikin voi alkaa tuntua liian tutulta ja turvalliselta.

Miten intohimon kuitenkin voisi pystyä pitämään yllä? Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, joka tunnetaan muun muassa Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta, paljastaa yhden salaisuuden, joka voi olla intohimon säilyttämisen takana.

Se on erillisyys.

– Puhun siitä todella mielelläni, koska siitä ei puhuta vielä niin paljon. Kyse on nimenomaan siitä, että seksuaalisille haluille tekee hyvää, että olet tietoinen siitä, että olet erillinen olento kumppanistasi, Tanskanen kertoo.

Mitä tehdä, jos intohimo on kadonnut suhteesta jo kokonaan? Katso vastaus alla olevalta videolta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)


"Monesti ihmiset alkavat pitkässä parisuhteessa vetäytyä"

Vaikka ajatus erillisyydestä saattaa kuulostaa hyvin itsestään selvältä, se vaatii hiukan työstämistä.

– Ihmiset voivat kuvailla, että heillä on rakkautta, kumppanuutta, arki toimii, on lämpimiä tunteita, kunnioitusta ja arvostusta, mutta sitten se seksuaalinen halu, se tietty hyvälaatuinen jännite puuttuu. Sitä saa nimenomaan sillä, että lähdetään työskentelemään sen kanssa, että ihmiset saavat kiinni, mistä erillisyydessä on kysymys, Tanskanen kertoo.

Erillisyys toimii tavallaan vastapainona läheisyydelle. Se voi yksinkertaisuudessaan olla sitä, että pariskunnan osapuolilla on omia juttuja, kiinnostuksen kohteita tai vaikka harrastuksia.

– Osa ihmisistä tulkitsee sen niin, että se olisi lupa eristäytyä kumppanista, mitä se ei missään nimessä ole. Idea on se, että olet erillinen olento kumppanista, mutta olet kontaktissa kumppanisi kanssa.

– Monesti ihmiset alkavat pitkässä parisuhteessa vetäytyä eivätkä käänny enää kumppania kohti. Minulle se on usein merkki siitä, että sisimmässään he kaipaavat erillistymisen kokemusta, Tanskanen kuvaa.

Ole oma itsesi

Erillisyyttä on hyvä lähteä pohtimaan esimerkiksi sen kautta, mikä tekee sinusta juuri sinut. Parisuhteessakin on tärkeää pyrkiä olemaan oma itsensä, sellainen kuin itse haluaa olla, eikä sellainen, mitä kuvittelee kumppanin haluavan.

Parisuhteen intohimon voi pyrkiä pitämään yllä tutustumalla itseensä ja omiin ajatuksiinsa, jakamalla näitä ajatuksia, tunteita, haluja ja pelkoja kumppanin kanssa ja seuraamalla omia unelmia ja tavoitteitaan.

Tanskanen muistuttaa, että kipinätkin voivat lentää vain silloin, kun on tilaa.

– Erillistymisprosessi voi mennä hyvin luontevastikin, se ei tietenkään ole sellainen asia, että sinun täytyy tulla terapeutin vastaanotolle sen takia. Jos saat ajatuksesta kiinni ja keskustelet siitä kumppanisi kanssa, voitte hyvinkin löytää sen hyvän erillisyyden teidän välillä, Tanskanen sanoo.

Ei aina se oikea ratkaisu

Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että ratkaisu intohimon säilyttämiseen riippuu toki suhteesta, sillä erilaisia tilanteita ja ongelmia parisuhteissa on niin monenlaisia.

Usein Tanskasen vastaanotolle tullaan, kun pariskunta haluaa käsitellä seksuaalista halua, intohimoa ja miten piristää seksielämää, kun se ei ole omin neuvoin onnistunut kokeiluista ja puhumisesta huolimatta.

Silloin erillisyyden työstäminen saattaa tuoda ratkaisun. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja