Kuvat näyttävät, miten "pieni lenkki" päätyi suureen tragediaan Turun kuolonkolarissa – "En ehtinyt tehdä tilanteessa mitään"

Turun Aerotiellä viime kesäkuussa tapahtunut kuolonkolari oli alkujaan vain nuorten päähänpisto, käy ilmi tapauksen esitutkintamateriaalista.

Tapausta puidaan paraikaa käräjäoikeudessa, jossa turma-auton kuljettajalle vaaditaan tuomiota törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeistä kuolemantuottamuksista. Hän kiistää syytteet.

3:06
Näin poliisi kommentoi tuoreeltaan traagista kuolonkolaria.

"Porukassa tyhmyys tiivistyy"

Poliisin kuulusteluissa nuorukainen kertoi, että kyseessä oli pelkkä huviajelu.

– Leikittiin siinä vaan niitten mopojen kaa ja hengailtiin vaan. Jossakin vaiheessa tuli loisto idea heittää pieni lenkki autolla. Kaikki oli samaa mieltä. Kaikki hyppäs kyytiin ja yksi takakonttiin. Meidän piti heittää pieni lenkki vaan siinä tiellä, kuulustelupöytäkirjassa kerrotaan.

Autoon tunki kuljettajan lisäksi viisi matkustajaa, joista yksi takakonttiin ja yksi turvavöittä takapenkin keskipaikalle. Nämä turvattomasti matkustaneet alaikäiset nuoret kuolivat turmassa.

– Se nyt oli semmonen, et porukassa tyhmyys tiiviistyy, kuski kuvaili vaarallisia matkustusjärjestelyjä.

Auto törmäsi sivuttain raskaaseen yhdistelmään

Seurue oli jo palaamassa lenkiltä kohti paluupistettä, kun vastaan ajoi raskas ajoneuvo. Raksaan ajoneuvon kuski kertoi kuulusteluissa, että hänen ei ollut mahdollisuutta estää tapahtunutta.

– Havaitsin suunnilleen keskellä ajorataa vastaan tulevan auton, joka tuli mäkeä ylös hurjaa vauhtia. En tiedä yrittikö tämä vastaan tulija väistää, mutta näin, kun kuljettaja yritti tehdä kaksi väistöliikettä ja ilmeisesti yritti kovinkin palata omalle kaistalleen, mutta ei siinä ilmeisesti onnistunut, kuljettaja kuvaili. 

– Vastaantulevan auton renkaat kääntyivät ja kuljettaja yritti väistää kovastikin. Toisen väistöliikkeen jälkeen auto kääntyi poikittain ja tuli minua päin siihen etukulmaan. Minä en ehtinyt tehdä tilanteessa mitään.

Kuljettajan arvio oli, että auto kulki vastaan tullessa lähemmäs 100 kilometriä tunnissa. Kyseisessä mutkassa näkyvyys on heikko, mutta kuski arvioi, että nopeusrajoituksen mukaisella 50 kilometriä tunnissa nopeudella turma-auto olisi ehtinyt väistää hänen ajoneuvoaan.

– Olen varmaan törmäyshetkellä pistänyt silmät kiinni. Törmäyksen jälkeen katsoin peilistäja tämä toinen auto oli keula minun menosuuntaa kohden pysähtyneenä noin kymmenenmetriä ajoneuvoyhdistelmäni takana. Yhdistelmä, jota ajoin oli noin 25 metriä pitkä.Siinä meni vähän aikaa, että tajusin, että mitä tapahtui, yhdistelmän kuljettaja kuvaili.

Temppuiltiinko autolla nuoret kyydissä?

Yksi hengissä selvinneistä matkustajista kuvaili, että kuljettaja oli tehnyt autolla nopeaa sivuttaisliikettä, jossa auto heiluu puolelta toiselle. Tarkoituksena ei hänen käsityksensä mukaan ollut pujotella esteitä, vaan saada auton kori heilumaan.

Hänen viimeisin muistikuvansa ennen törmäystä, että joku oli huutaa vastaantulevasta rekasta.

– Voi olla, että porukka on huutanut jotain ja kironnut, että ei helvetti. Muuta en muista.

– En muista itse törmäystä lainkaan. Seuraavat muistikuvat ovat törmäyksen jälkeen, kun makaan maassa.

– Sen muistan, että suljin silmät ja suojasin pääni, eli en nähnyt törmäystä. Minulla on aivoissa aukko, että miksi on tapahtunut.

”Auto lähti heittelehtimään ja sitten kopsahti”

Etupenkillä istunut nuori muistaa, että auton perä lähti heittelehtimään kuskin tehdessä korjausliikettä rekan nähtyään. Hän itse muistaa säikähtäneensä rekkaa paljon.

– Auto lähti heittelehtimään ja sitten kopsahti. Airbagit laukesivat ja auto pyörähti renkaillaan ehkä puolitoista tai kaksi kertaa ympäri. Kuskin puoleinen takaosa osui rekkaan, hän kertoi.

– Kun pääsin ulos autosta, huomasin, että takaluukku puuttui kokonaan. Mielestäni kaikki ovet olivat kiinni. Kuskin puoleinen takaikkuna oli ainakin rikki. Koko auton takaosa oli painunut sisään. Huomasin, että autosta puuttuu kaksi tyyppiä ja lähdin etsimään heitä, hän kertoi.

Kadonneet kaksi nuorta löytyivät läheisestä metsiköstä kuolleena. He olivat paiskautuneet kolarissa ulos autosta.

Kaksi nuorta kuoli

Turmassa kaksi nuorta menetti henkensä. Oikeudessa turma-auton kuljettaja puolustautui kertoen, että ei ollut ajanut niin holtitonta ylinopeutta kuin syyttäjä katsoo. Hän kiistää myös pelleilyn ratissa autoa ”vemputtamalla”. 

Puolustuksen mukaan nuorukainen ei myöskään syyllistynyt kuolemantuottamuksiin, koska kuolleet nuoret olivat nousseet autoon ja asettautuneet turvattomasti kyytiin omasta päätöksestään.

– Se oli ihan täysi vahinko mitä tapahtui. Ne oli kuitenkin mun kavereita, turma-auton kuski kertoi kuulusteluissa.

1:32
Turmapaikalle oli turman jälkeen kerääntynyt paikallisia muistamaan onnettomuuden uhreja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja