Kuvat kaaoksesta: Vuokralainen hamstrasi helsinkiläisasunnon täyteen roinaa – edes lattiaa ei näkynyt 

Katso isännöitsijän ottamat kuvat: Vuokralainen hamstrasi Helsingin kaupungin asunnon täyteen tavaraa 0:40
Katso kuvat asunnon tarkastuskäynniltä: Vuokralainen oli hamstrannut asunnon tupaten täyteen tavaraa

"Keräilyintoinen" asukas velvoitettiin muuttamaan asunnosta välittömästi pois hovioikeuden päätöksellä.

Mies oli vuodesta 2001 saakka asunut Pohjois-Helsingissä neljä huonetta käsittävässä asunnossa. Kesällä 2018 Helsingin kaupungin asuntojen isännöitsijälle oli kantautunut tieto, jonka mukaan miehen asunto saattaisi olla sangen huonossa kunnossa.

Isännöitsijä ilmoitti tekevänsä asuntoon tarkastuskäynnin, joka pidettiin kesäkuussa 2018. Epäilykset huonosta asunnonpidosta osoittautuivat todeksi.

Tarkastuskäynnillä ilmeni, että asunnossa oli paloturvallisuusriskiksi luokiteltava määrä tavaraa. Isännöitsijän mukaan edes lattiaa ei näkynyt ja kulkeminen oli ollut hyvin vaikeaa. Asunto oli ollut erittäin epäsiistissä kunnossa ja tavaramäärä esti asunnon kunnossa pitämisen.

Yksi oviaukko oli peittynyt näkyvistä, ja myös parveke oli ahdettu täyteen tavaraa.

Yllä olevalle videolle on koostettu isännöitsijän kuvat tarkastuskäynniltä.

Raivostui siivoojille

Vuokralainen sai varoituksen ja isännöitsijä kehotti häntä tilaamaan niin sanotun raivaussiivouksen tavarakaaoksen setvimiseksi.

Seuraavan yhdeksän kuukauden kuluessa tarkastuskäyntejä oli kaikkiaan viisi, mutta isännöitsijän näkökulmasta tilanne ei ollut kohentunut. Samat ongelmat havaittiin myöhemmissä tarkastuksissa, vaikka asuntoa olikin paikoin järjestelty ja vuokralainen väitti hävittäneensä merkittäviä määriä tavaraa.

Mies oli myös tilannut asuntoon raivaussiivouksen, mutta se ei ollut edennyt asukkaan toiveiden mukaan.

Hänen mukaansa raivaussiivouksen yhteydessä hänen arvokasta omaisuuttaan, kuten soittimia, oli kadonnut tai vaurioitunut. Vuokralainen oli riitaantunut raivaussiivoojien kanssa ja käskenyt heitä lopettamaan siivouksen.

Yksi huone oli “romppari”

Mies vetosi tilanteen viivästyneessä hoitamisessa aivovammaansa, avunsaannin puutteeseen, heikkoon kuntoonsa ja siihen, ettei hän ollut saanut ajoissa maksusitoumusta raivaussiivoukseen suorittamiseen.

Vuokralaisen näkemyksen mukaan asunto oli lopulta siivottu sellaiseen kuntoon, ettei perusteita vuokrasuhteen päätökseen olisi ollut. 

Asukkaan henkilökohtaisen avustajan mukaan yhtä asunnon huoneista oli kutsuttu “romikseksi” tai “romppariksi”, koska siellä oli ollut niin paljon tavaraa.

Hän luonnehti asukasta “keräilyintoiseksi”. 

Vuokralainen hävisi hovissa

Keväällä 2019, lukuisten tarkastusten jälkeen, vuokralaiselle annettiin ilmoitus vuokrasopimuksen purkamisesta. Asia eteni Helsingin käräjäoikeuteen häätöasiana. 

Helsingin kaupungin Asunnot Oy vaati kanteessaan, että vuokrasopimus puretaan ja vuokralainen velvoitetaan välittömästi muuttamaan pois asunnosta. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi kanteen.

Ratkaisun mukaan vuokrasopimusta ei voitu purkaa sillä perusteella, että vuokralainen olisi rikkonut asunnossaan terveyden ja järjestyksen säilyttämiseksi annettuja määräyksiä tai hoitanut asuntoa huonosti. 

Asuntoyhtiö valitti ratkaisusta hovioikeuteen, joka puolestaan tuli täysin päinvastaiseen lopputulemaan.

Hovikeus katsoi, että vuokralaiselle oli annettu kahden varoituksen ohella runsaasti aikaa tilanteen korjaamiseen ja katsoi vuokrasopimuksen purkamisen päteväksi.

Ylemmässä oikeusasteessa hävinnyt vuokralainen velvoitettiin korvaamaan Helsingin Asunnot Oy:n oikeuskuluista noin 2 100 euroa.

Hovioikeus vahvisti maanantaina annetussa ratkaisussaan vuokrasopimuksen purun ja velvoitti asukkaan muuttamaan välittömästi pois huoneistosta häädön uhalla. 

Lue myös:

    Uusimmat