Vuokralainen jätti jälkeensä äärimmäisen tuhon: Töölöläisasunto oli lattiasta kattoon jätteiden, eritteiden, ötököiden ja matojen peitossa – asukas teki tarpeensa lattialle, nesteet ja saasta imeytyivät kaikkiin pintoihin

0:38
Video: Poliisi julkaisi järkyttävän tuhon jäljistä kuvia tapauksen esitutkinnan valmistuttua.

Helsinkiläismies tuomittiin vuokra-asuntonsa tuhoamisesta täysin poikkeuksellisella ja äärimmäisellä tavalla. Nelikymppinen mies oli kerännyt asuntoon valtavan määrän jätettä, tehnyt tarpeensa lattioille ja pulloihin sekä saattanut asunnon hyönteisten ja matojen valtaan.

Tuho paljastui Helsingin Töölössä sijaitsevasta asunnosta alkuvuodesta 2018, kun asuntoon mentiin kartoittamaan asunnon yläpuolella tapahtuneen vesivahingon mahdollisesti aiheuttamia vahinkoja. 

Vuokralaisen vuokrasopimus oli jo aiemmin irtisanottu, sillä vuokranantaja ei ollut päässyt asuntoon toistuvista pyynnöistä huolimatta.

Taloyhtiön muut asukkaat olivat jo pitkään valittaneet asunnosta kantautuvasta hajusta. Asunnosta oli myös tullut hyönteisiä.

Vuokraisäntä oli pyrkinyt asuntoon selvittämään asiaa, mutta turhaan. Hänen mukaansa asukas oli aina viime tinkaan perunut, vaikka vierailusta olisi saatu sovittua. Tämä oli jatkunut yhdeksän kuukauden ajan.

Jätteitä röykkiöittäin ja seassa ihmisen jätöksiä

Kun asuntoon lopulta päästiin, vastassa oli totaalinen tuho. 

Omistajan kauhuksi asuntoon oli kerätty erilaisia jätteitä, kuten juomatölkkejä ja pulloja niin, että asunnossa oli lähes mahdoton liikkua. Jäteröykkiöt olivat vallanneet koko asunnon.

Jätteiden seassa oli myös ihmisen jätöksiä, sillä asukas oli tehnyt tarpeitaan lattialle ja pulloihin. Syyksi hän kertoi oikeudessa sen, että WC:n pönttö oli tukkeutunut. 

Jätteistä ja eritteistä tulleet nesteet olivat tunkeutuneet asunnon kaikkiin pintoihin ja kalusteisiin.

Saastaa oli niin, että asuntoa siivoamaan palkattu ammattilainenkin päivitteli asiaa oikeudessa. Todistajana kuullun henkilön mukaan asuntoon ei ollut asiaa ilman turvakenkiä, ja asunnossa leijaillut haju oli niin kauhea, ettei siellä voinut oleskella ilman moottoroituja tai paineistettuja hengityslaitteita. 

Siivoojan mukaan jätteissä ryömi matoja ja ötököitä. Seinät ja lattiat olivat täynnä hämähäkkejä.

Vaikka tuhojen siivoamiseen käytettiin 40 tuntia, asunto katsottiin sen jälkeenkin asumiskelvottomaksi. Asunnosta oli revittävä irti kaikki, mikä irti lähtee ja sen seinät oli jyrsittävä, mikäli siitä vielä toivottiin asumiskelpoista. 

Asunnon omistajalle koitui massiivisesta remontista lopulta noin 50 000 euron kulut.

Mies kiisti syytteen

Oikeudessa vuokralainen kiisti syytteen.

Hän ei käsityksensä mukaan ollut "tahallisesti oikeudettomasti" vahingoittanut asuntoa. Hän myönsi kyllä, että asunto oli tuhoutunut täysin hänen hallinnassaan. Hän kuitenkin katsoi, että hänen terveysongelmansa tekivät asunnosta huolehtimisen mahdottomaksi.

Oikeudelle mies ei esittänyt minkäänlaista todistusta terveysongelmistaan. Oikeus ei sellaisia ilmeisesti tarvinnutkaan, sillä se katsoi, ettei miehen kertomusta ole syytä epäillä. Tuomio tuli tästä huolimatta.

Oikeuden mukaan oli selvää, että miehellä on ollut suuria elämänhallintaan liittyviä ongelmia. Oikeus ei kuitenkaan löytänyt viitteitä siitä, mies ei olisi ymmärtänyt, että hänen käytöksensä johtaa asunnon tuhoutumiseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä vahingonteosta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Taloyhtiölle mies joutuu maksamaan aiheuttamastaan vahingosta yli 12 000 euron korvaukset. Asunnon omistajalle hän joutuu puolestaan korvaamaan lähes 55 000 euroa. Vielä näiden lisäksi miehen maksettavaksi jää vakuutusyhtiön taloyhtiölle maksamia rahoja kaikkiaan noin 26 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja