Suunnitteletko asunnon vuokraamista? Lakimies vinkkaa: Tämän asian huomioiminen erityisen tärkeää

Miten koronavirus on muuttanut vuokramarkkinoita? Näin vastaavat asiantuntijat 1:21
Miten koronavirus on muuttanut vuokramarkkinoita? Näin vastaavat asiantuntijat

Vuokrasopimuksen tekoon kannattaa vuokranantajien lakimiehen mukaan panostaa. Kilpailuetua voit saada muun muassa muokkaamalla sopimuksen kestoa.

Miten tehdään hyvä vuokrasopimus, josta hyötyvät parhaassa tapauksessa sekä vuokralainen että vuokranantaja? Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo antaa vinkkejä hyvän kilpailuedun saamiseksi vuokramarkkinoilla.

Hinnoittele sopimus markkinatilanteen mukaan ja varaudu muutoksiin

Vuokrasopimuksessa on tärkeää varautua vuokran korottamiseen. Vuokrankorotusehdon voi ottaa sekä määräaikaiseen että toistaiseksi voimassa olevaan vuokrasopimukseen. Erityisen tärkeää se on pitkissä vuokrasuhteissa.

Ajantasaisen vuokratason voit katsoa Vuokraovi.comin vuokralaskuripalvelusta tai Suomen Vuokranantajien vuokramarkkinakatsauksista. Oman asunnon kunto kannattaa myös ottaa huomioon hinnoittelussa.

Vuosittaisena korotusperusteena sopimuksessa voidaan käyttää esimerkiksi tiettyä enimmäisprosenttia.

Vuokrasopimuksen kesto tarjoaa vaihtoehtoja

Huoneiston voi vuokrata tietyllä vuokralla määräajaksi. Määräaikaisen sopimuksen etuna on, että määräajan kuluessa umpeen avautuu mahdollisuus tehdä kokonaan uusi sopimus ja määritellä siten myös vuokra uudelleen.

Hyvin lyhyeksi määräajaksi solmittujen sopimusten toistuvaa käyttöä on kuitenkin rajoitettu lailla. Enintään kolmen kuukauden mittaisia määräaikaisia sopimuksia voi tehdä maksimissaan kaksi peräkkäin. Muuten vuokrasopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi.

Toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen on mahdollista hakea jatkuvuutta sopimalla irtisanomisajan ensimmäisestä alkamispäivästä. Sitä voidaan tehostaa kohtuullisella sopimussakolla.Vakuuteen joustoa

Vuokralaisista voidaan kilpailla tinkimällä vakuuden määrästä. Vakuus saa olla suuruudeltaan enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa.

Vakuuden lisäksi turvaa voidaan hakea takauksesta. Esimerkiksi nuori opiskelija voi pyytää omia vanhempiaan vuokrasopimuksensa takaajiksi.

Tehosta vuokra-asunnon houkuttelevuutta vuokrailmoituksessa

Lemmikkien salliminen voi tuoda lisää kiinnostuneita tarjoamallesi kodille. Varsinkin, jos asunnon pinnat ovat jo valmiiksi hieman kuluneet, lemmikin salliminen voi kannattaa.

Jos asuntoon on tulossa remontti, vuokranalennusprosentti remontin ajalle kannattaa kertoa jo etukäteen selkeästi vuokrausilmoituksessa ja sopimuksessa. Vuokranalennus kompensoi remontista aiheutuvat haitat.

Sitouta vuokralainen pienillä hyvillä teoilla

Vuokralaisella ei ole lakiin perustuvaa oikeutta tehdä vuokrahuoneistossa omin päin muutostöitä. Voit kuitenkin tarjota hänelle esimerkiksi vaikutusmahdollisuuksia huoneiston seinämaalien tai tapettien värivalinnoissa.

Toimivan vuokrasuhteen ylläpitäminen on palkitsevaa kummallekin osapuolelle, Aarnivuo muistuttaa tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat