Kuusi tyypillistä virhettä, jotka teet tavoitellessasi onnea

Ihmiset ponnistelevat onnellisuutensa eteen, mutta mitä kovemmin onnea tavoittelee, sitä vaikeammaksi sen saavuttaminen todennäköisesti käy.

Aito onni ei löydy väkisin – päinvastoin, sen sitkeä havittelu saattaa tehdäkin onnettomaksi. Huffington Postin bloggaaja Ann Davis listasi ihmisten tavallisimmat virheet autuuden tavoittelussa.

Otat oikotien

Nopeaan olon kohennukseen saatat himoita esimerkiksi roskaruokaa. Mitä useammin sitä syöt, sitä useammin sitä todennäköisesti haluat – ja lopulta haitat päihittävät näennäisenkin hetkellisen hyödyn.

Kestävän onnellisuuden saavuttamiseksi sijoita mieluummin merkityksellisiin kokemuksiin ja elämyksiin, kuten vaikkapa uuden taidon oppimiseen. Uusien asioiden opettelu ja hallitseminen tuo iloa ja kannustaa eteenpäin. Taidot antavat elämälle myös tarkoitusta ja syyn hymyillä.

Haluat onnen heti

Jos keskityt saamaan kaiken heti, tässä ja nyt, pistät itsesi kaikkien muiden, jopa perheen ja ystävien edelle. Mikäli kuitenkin pyrit tekemään myös muita onnelliseksi, voit saavuttaa kestävämpää onnea. Tukemalla toisia elämään saa tarkoitusta, joka luo jatkuvaa onnen tunnetta.

Pilaat itse kokemuksesi

Liian kovat odotukset esimerkiksi lomien suhteen ovat omiaan pilaamaan hyvätkin kokemukset täysin. Jos olet jääräpäisesti päättänyt olla todella onnellinen, todennäköisesti keskityt vain siihen, mikä puuttuu. Ne, joiden odotukset ovat pilvissä, ovat todennäköisesti vähemmän onnellisia kuin ne, jotka elävät tilanteet hetki kerrallaan.

Hyväksy asiat, jotka kohtaat elämässä. Näin osaat arvostaa enemmän elämässä oikeasti tapahtuvia hyviä asioita etkä jahtaa haavekuvia.

Et tartu mahdollisuuksiin

Saatat aloittaa seikkailun, mutta jätät sen kesken heti ensimmäisessä ylämäessä. Älä oleta, että tie on aina tasainen – päinvastoin on varsin todennäköistä, että kohtaat haasteita matkan varrella.

Usein taustalla saattaa piillä aikaisempi epäonnistuminen: luulit joskus onnistuvasi mutta epäonnistuitkin. Unelmia tavoitellessasi et voi kuitenkaan olettaa, että kaikki sujuisi kuin rasvattu. Elä jokainen hetki, myös ikävät, ja kerää kokemusta ja viisautta – ja tulevaisuudessa selviät vaikka mistä.

Etsit onnea vääristä asioista

Jos onni on ikään kuin pakkomielle, sitä etsiessä arviointikyky usein heikkenee ja tyytyy huonoihinkin ratkaisuihin.

Saatat huomata ystäväsi tai naapurisi saavan onnen uudesta autosta tai esineestä, ja uskot että sinunkin täytyy tavoitella samaa – vaikkei asia ole lainkaan sellainen, mistä tulisit onnelliseksi. Päinvastoin stressaannut tilanteesta vain enemmän.

Onni kumpuaa sisältä, ei ulkoisista asioista, kuten tavaroista tai ihmisistä. Älä oleta, että muut ihmiset tai asiat tekevät onnelliseksi.

Onnellisuus on sinulle täydellisyyttä

Onni on mielestäsi sitä, että asiat ovat täydellisesti mallillaan. Koska täydellisyys on kuitenkin harhaa, täydellisyyden tavoittelu saa olosi ainoastaan kurjemmaksi.

Epätäydellisten ihmisten epätäydellisessä maailmassa täydellisyys on täysi myytti. Hyväksy, etteivät asiat mene elämässäsi aina juuri kuin haluat, niin saat mahdollisuuden kokea onnen tunteita.  

Puntarissa aito onnellisuus

Studio55.fi-ohjelmassa vieraana psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen.

25:32

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja