Kuukautisvaivat pilasivat hallitsevan EM-kultamitalistin kisan – vaatii kulttuurinmuutosta: "Jos kyseessä olisi miesten ongelma..."

Brittiläinen 100 metrin juoksija Dina Asher-Smith on vaatinut lisärahoitusta tutkimukseen kuukautisten vaikutuksesta urheilusuorituksiin.

Asher-Smith voitti 100 metrin Euroopan mestaruuden Berliinissä vuonna 2018. Hän yritti puolustaa voittoaan Münchenissä. Britti jäi kuitenkin vasta kahdeksanneksi.

Juoksija sai finaalin puolivälissä krampin pohkeeseensa ja jäi viimeiseksi. Hän selvitti tiensä myöhemmin 200 metrin finaaliin.

– Tyttöjen juttuja, ongelmia, Asher-Smith kommentoi brittimedialle satasen jälkeen.

– Se on asia, jota pitäisi tutkia enemmän urheilun tieteellisestä näkökulmasta, koska se on aivan valtava juttu, hän jatkoi.

Asher-Smith sanoi, että kuukautisvaivojen vaikutuksesta urheilusuoritukseen halutaan edelleen vaieta naisurheilijoiden keskuudessa.

– Naiset eivät puhu siitä. Tasokkaasti juoksevilla tytöillä on satunnaisia notkahduksia. Kulisseissa he kamppailevat asian kanssa, kun kaikki ajattelevat että mitä ihmettä tuo oikein oli, Berliinin EM-kultamitalisti totesi.

Hän peräänkuuluttaa asian tutkimukseen tarvittavan rahoituksen lisäämistä.

– Jos kyseessä olisi miesten ongelma, olisi jo miljoona ratkaisua torjua sen vaikutuksia. Kun kyse on naisista, asia tarvitsee enemmän rahaa, britti kommentoi.

Myös tenniksen maailmanlistan ykkönen Iga Swiatek nosti asian aiemmin esille Ranskan avoimissa. Hän totesi, että lääketieteen ja teknologian kehitys voisi tarjota ratkaisuja naisurheilijoille.

Naisgolfari Lydia Ko sai aiemmin kiitosta, kun hän kertoi avoimesti kärsineensä kuukautisiin liittyvästä selkäkivusta kesken turnauksen.

3:15
Euroopan mestari Wilma Murto kertoi tunnelmistaan tuoreeltaan MTV Urheilulle Münchenissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja