Takavuosien SE-nainen ei hätkähtänyt – tiesi, että Wilma Murto pystyy urotekoihin: "Olisi moni saattanut lopettaa jo siihen"

3:15
Wilma Murto kertoi tunnelmiaan uskomattoman seiväsfinaalin jälkeen.

Entinen seiväshypyn Suomen ennätysnainen Minna Alitalo (os. Nikkanen) kilpaili ja harjoitteli Wilma Murron kanssa vielä muutama vuosi sitten.

Nyt Minna Alitalo on lopettanut uransa ja siirtynyt katsomon puolelle. Wilma Murron huiman EM-kultaan päättyneen kilpailun Alitalo seurasi silmä kovana.

– Wilmalta todella onnistunut kilpailu, ja hieno kisa kokonaisuudessaan. Oli kiva seurata tekemistä. Itsellä oli sellainen ennakko-oletus, että odotin mitalia ihan täysin. Oli täysin semmoinen fiilis, mitä olen nähnyt (Wilman) hyppyjä, Alitalo kertoi.

Murto oli lopulta loppukilpailussa ylivertainen. Alusta asti Murron tekeminen ei kuitenkaan vakuuttanut aivan kaikkia, sillä ensimmäisen kerran rima tippui jo korkeudesta 455. Alitaloa se ei hämännyt.

– En minä ainakaan mitenkään hätkähtänyt, kun tietää lajin luonteen. Saattaa tulla pieniä askelmerkkiheittoja tai seipään vaihdossa saattaa joskus tulla jotain pientä, Alitalo selvittää seiväshypyn lainalaisuuksista.

–  Mitä on nähnyt (Murron) hyppyjä eri kisoissa, uskoin, että on täydet mahdollisuudet.

Mitali ratkesi kilpailussa korkeudessa 465, kun sen ylitti vain kolme hyppääjää, Murron lisäksi toiseksi tullut Aikaterini Stefanidi ja Tina Sutej.

Mitalien järjestys ratkottiin ylemmissä korkeuksissa, joissa Murto osoitti kylmäpäisyytensä. Murto tiputti ensimmäisen yrityksensä korkeudesta 470 ja niin teki myös Sutej.

Moni ihmetteli Murron päätöstä siirtää kaksi yritystä seuraavaan korkeuteen, mutta suomalainen halusi selvästi kisata kultamitalista.

– Aika moni olisi voinut tehdä toisella tavalla, mutta miksipä ei näinkin. Ei hän siinä mitään menettänytkään. Jos mitali on tulossa, niin voihan siinä riskillä mennä noin, Alitalo sanoo.

Murto varmisti kultamitalin, kun Stefanidi pudotti korkeudesta 485. Salon Vilppaan hyppääjä lähti kuitenkin vielä tekemään yritystä, vaikka kultamitali oli takataskussa. Ja uskomaton kilpailu sai hienon kruunun ylityksen ja uuden huikean Suomen ennätyksen myötä.

– Olisi moni saattanut lopettaa jo siihen, kun kulta on varmistunut. Mutta jos vähänkään tuntuu siltä että voisi mennä yli, niin oli toi hieno lopetus kisalle, Alitalo hehkutti.

Juttua päivitetty 19.8. klo 8.57: Urheilu-urallaan Minna Nikkasena tunnetuksi tullut seiväshyppääjä on nykyiseltä sukunimeltään Alitalo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja