Kuukautiset raskauden aikana? 5 syytä, joista vuoto voi johtua

0:58

Kuukautisten poisjääntiä pidetään tavallisesti raskauden merkkinä. Aina verenvuoto ei kuitenkaan lopu, vaikka hedelmöitys olisi tapahtunut. Itse asiassa vuoto raskauden aikana on jopa tavallista.

Yllä olevalla videolla nainen tanssii viimeisillään raskaana.

Kuukautisvuodolta vaikuttava vuoto ei kuitenkaan tarkoita, että naisella olisi menstruaatio. Kuukautiset kun johtuvat nimenomaan siitä, että munasolu ei hedelmöity ja tartu kohtuun. Tällöin limakalvo hajoaa ja poistuu elimistöstä emättimen kautta verisenä vuotona.

Niukka verenvuoto ajankohtana, jolloin kuukautisvuodon pitäisi normaalisti alkaa, on tavallinen oire alkuraskauden aikana. Tällöin puhutaan ”valekuukautisista”, joita esiintyy joka neljännellä naisella.

Raskauden aikainen vuoto poikkeaa tavallisesta kuukautisvuodosta vaalealla värillään sekä niukkuudellaan. Runsas vuoto ja siihen liittyvän supistuksenomaiset kivut viittaavat keskenmenoon, johon päättyy vähintään joka kymmenes raskaus

”Valekuukautisten” takana saattavat puolestaan olla seuraavat syyt.

1. Epäsäännöllinen kuukautiskierto

Raskauden aikana vuodon voi Daily Mail -lehden haastattelemien gynekologien mukaan aiheuttaa epäsäännöllinen kuukautiskierto, jolloin munasolu irtoaa munasarjasta arvaamattomasti. Näissä tapauksissa nainen voi vuotaa missä vaiheessa kuukautiskiertoaan tahansa. Vuoto vaikuttaa niukalta kuukautisvuodolta, vaikkei sitä ole.

2. Munasolu kiinnittyi epätäydellisesti

Hedelmöitys tapahtuu siittiön yhdistyessä munasoluun, joka kiinnittyy kohdun seinämään. Toisinaan tämä kiinnittyminen ei onnistu täydellisesti, mikä voi aiheuttaa niukkaa vaaleaa vuotoa – paljon vaaleampaa kuin normaali kuukautisvuoto.

3. Tulehdus

Emättimen ja kohdunkaulan tulehdukset voivat aiheuttaa niukkaa verenvuotoa. Tulehduksiin liittyy tavallisesti muitakin oireita: hajua, kirvelyä tai kutinaa.

4. Seksi

Raskauden aikana emättimen ja kohdunnapukan limakalvo voi olla turpea ja hauras. Tämä saattaa aiheuttaa verivuotoa yhdynnän jälkeen.

5. Keskenmeno

Aiemmin mainituissa kohdissa verenvuoto on niukkaa ja poikkeaa vaalealla värillään tavallisesta kuukautisvuodosta. Runsaampi verenvuoto viittaa keskenmenon mahdollisuuteen. Voimakkaat alavatsakivut taas voivat viitata kohdunulkoisen raskauden mahdollisuuteen.

***

0:42

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja