Kuningatarpuoliso Camilla rikkoo kuninkaallista perinnettä – päättää keskiajalla alkaneen käytännön

0:45
Katso videolta: tuoreella kuninkaalla hermot kireällä? Charles III menetti malttinsa mustekynälle

Kuningatarpuoliso Camilla ei aio nimetä itselleen hovineitejä. 

Kuningas Charlesin, 74, on kerrottu pitkään olevan halukas uusimaan kuninkaallisia käytäntöjä ja modernisoimaan brittihovia, ja samaan saattaa pyrkiä omalla tavallaan myös hänen vaimonsa kuningatarpuoliso Camilla, 75. BBC uutisoi, että Camilla ei aio historiallisesti valita itselleen hovineitejä, mutta sen sijaan hän saa avukseen "kuningattaren seuralaisia". 

Kyseiset kuningattaren seuralaiset ovat kuusi naispuolista avustajaa, jotka muun muassa auttavat Camillaa julkisissa edustustilaisuuksissa. Kuningattaren seuralaiset tulevat kuitenkin olemaan vähemmän läsnä, kuin esimerkiksi edesmenneen kuningatar Elisabetin hovineidit. Ja toisin kuin hovineitien, kuningattaren seuralaisten tehtäviin ei kuulu kirjeenvaihdon hoitaminen tai hallinnolliset asiat. 

Hovineitiperinne sai alkunsa jo keskiajalla, joten sen lopettaminen on varsin historiallinen teko brittihovissa. Camillan ensimmäisten kuningattaren seuralaisten joukossa on joitakin hänen pitkäaikaisia henkilökohtaisia ystäviään, kuten Lansdownen markiisitar Jane von Westenholz, lady Katharine BrookeSarah Troughton, lady Sarah Keswick sekä paronitar Carolyn Chisholm.

Henkilökohtaiseksi avustajakseen Camilla on nimittänyt majuri Ollie Plunketin.

Kuningatar Elisabetin hovineidit eivät suinkaan jääneet työttömiksi, vaan he avustavat kuningas Charlesia isännöimään tapahtumia Buckinghamin palatsissa. Jatkossa heidät tunnetaan vapaasti suomennetulla nimellä "talouden naiset". 

Elisabet menehtyi 8. syyskuuta 96-vuotiaana. Välittömästi äitinsä kuoleman jälkeen Charlesista tuli kuningas ja hänen vaimostaan Camillasta kuningatarpuoliso. Charlesin kruunajaisia vietetään kuitenkin vasta 6. toukokuuta vuonna 2023. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja