Kumpi väistää? Uuden säännön siirtymäaika päättyy: "Jos liikennemerkkejä ei ole..."

Uusi liikennemerkki muuttaa autoilijan ja pyöräilijän ajojärjestystä 1:58
Uusi tieliikennelaki toi mukanaan uuden liikennemerkin, joka ilmaisee väistämisvelvollisuutta pyöräilijän tienylityspaikassa. Se muuttaa olennaisesti autoilijan ja pyöräilijän ajojärjestystä paikassa, jossa risteävä pyörätie ylittää ajoradan.

Kahden vuoden siirtymäaika pyörätien jatkeen merkitsemistavassa päättyy keskiviikkona 1. kesäkuuta 2022. Tämän jälkeen uuden merkintätavan ja uusien oppien on oltava käytössä koko maassa. Sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden on oltava kartalla väistämissäännöistä.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa kaksi vuotta sitten. Moni asia muuttui jo uuden lain ensimmäisenä päivänä, mutta osaan on siirrytty vähitellen erilaisten siirtymäaikojen puitteissa.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että tämän viikon keskiviikkona, siis tasan kaksi vuotta uuden lain voimaantulosta, kahden vuoden siirtymäaika pyörätien jatkeen merkitsemistavassa päättyy, ja uudistuksen on oltava käytössä koko valtakunnassa.

Jatkossa pyörätien jatke on merkittynä vain silloin, jos ajoradalle on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkein, kuten kärkikolmiolla, stop-merkillä tai uudella väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkillä.

Muutoksen tarkoituksena on ollut selkeyttää tilanteita, joissa jatke on merkitty ajorataan.

– Jos näitä liikennemerkkejä ei ajorataa ajaville ole, väistäminen määräytyy liikennesäännön mukaan, kertoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen tiedotteessa.

Tällöin pyörätieltä tulevan pyöräilijän on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta suoraan ajavaa ajoradan liikennettä, jos autoileville ei ole väistämismerkkiä tai he eivät ole kääntymässä.

Autoilijan on puolestaan väistettävä pyöräilijää aina liikennemerkin niin velvoittaessa sekä kääntyessään, pihasta tullessaan tai liikenneympyrästä poistuessaan.

– Kulkuneuvosta riippumatta risteyksiä tulee aina lähestyä varoen ja ennakoiden tieliikennelain ennakointivelvoitteen mukaisesti, Valtonen toteaa muistuttaen toisesta tärkeästä muutoksesta.

Autoilijan ja pyöräilijän väistämissäännöt ratin takaa 4:00
Videolla käydään läpi autoilijan ja pyöräilijän väistämissääntöjä ratin takaa kuvattuna.

Pyöräilijän ja autoilijan väistämissäännöt ohjaustangon takaa 3:56
Tällä videolla yleisimpiä vaaranpaikkoja esitellään pyöräilijän näkökulmasta.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat