Saako moottoritielle liittyvää autoa väistää? Muista olennainen sääntö

Näin turvavälin pitäminen vaikuttaa tielle liittymiseen 0:53
Katso videolta, miten turvaväli vaikuttaa tielle liittymisen turvallisuuteen ja helppouteen.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Saako moottoritielle liittyvää väistää?

Vastaus: Moottoritielle liittyminen on mahdollista vain tien alkamiskohdasta tai liittymistieltä. Sinne aikovan on väistettävä tiellä kulkevia ajoneuvoja.

Ajoneuvolla on moottoritiellä ajettava eniten oikealla olevalla vapaalla ajokaistalla. Tästä saa poiketa silloin, jos jokin ajokaistoista on osoitettu tietylle liikennesuunnalle, jolloin voi valita olosuhteisiin ja matkan jatkumiseen parhaiten soveltuvan kaistan.

Jos ajosuunnassa on vähintään kolme ajokaistaa, kuorma-autolla tai yli seitsemän metrin pituisella ajoneuvoyhdistelmällä saa ajaa vain kahdella oikeanpuoleisimmalla kaistalla, elleivät tieltä poistuminen, olosuhteet tai tiettyyn liikennemerkein osoitettuun liikennesuuntaan pyrkiminen muuta edellytä.

Käytännössä moottoritien vasen kaista on siis tarkoitettu ohittamiseen. Rajanveto siitä, onko kyseessä tilan antaminen liittyjälle vai juuri eteen liittymässä olevan ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän ohittaminen, on tietyissä tilanteissa kuitenkin häilyvää.

Missään tapauksessa en kuitenkaan lähtisi ohjeistamaan systemaattisesti siirtymään vasemmalle kaistalle tehdäkseen tilaa liittyjälle. Myöskään liittyjän ei pidä olettaa näin tapahtuvan.

Turvaväli ja ennakointitaito auttavat

Parhaiten ja turvallisimmin muiden liittymistä pystyy helpottamaan pitämällä reilua turvaväliä edellä ajavaan: pitkään väliin liittyvän on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa siirtyä ja sovittaa oma nopeutensa liikennevirran rytmiin sopivaksi.

Jos tilanne sitä edellyttää, voi moottoritiellä ajava helpottaa liittymistä turvavälin lisäksi myös hetkellisellä kaasun kevennyksellä. Näin saadaan joustettua ilman riskialttiita kaistanvaihtoja. Olennaista on kuitenkin muistaa, että väistämisvelvollisuus on liittyjällä.

Tieliikennelakiin kirjattu ennakointivelvoite velvoittaa tienkäyttäjän ennakoimaan toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi sekä sovittamaan oman toimintansa sen mukaiseksi. Näin edistetään sujuvaa ja turvallista liikennettä – myös näissä liittymistilanteissa.

Ennakointivelvoitteen tarkoitus ei kuitenkaan ole kumota varsinaista liikennesääntöä.

Katso video: Kimmo kuvasi, kun polkupyöräilijä matkasi moottoritietä pitkin Turkuun.

Kimmo kuvasi, kun pyöräilijä matkasi moottoritietä pitkin Turkuun 0:15


Lue myös:

    Uusimmat