Kumpi rankempi: etelä- vai pohjoisnapa? Suomalainen naparetkeilijä kertoo

Etelämantereella hymyilytti – Pohjoismantereella tarvottiin pilkkopimeässä edeten vain 50 metriä kahdessa tunnissa. Molemmat navat valloittanut Kari "Poppis" Suomela kertoo, kuinka maapallon eteläisimmät ja pohjoisimmat paikat eroavat toisistaan.

Kari "Poppis" Suomela matkusti pohjoisnavalle vuoden 2006 kevättalvella ja etelänavalle vuoden 2008 joulu-tammikuussa. Vaikka molemmissa paikoissa on täysi talvi, Pohjoismantereella olosuhteet olivat haastavammat.

– Aloitimme retken kaamoksen pimeydessä, joka muuttui pikkuhiljaa yöttömäksi yöksi. Pohjoisnavan saavutimme vapun korvilla, Poppis kertoo.

Retken alussa Pohjoismantereella oli jatkuvasti 40 astetta pakkasta.

– Ensimmäiset kolme viikkoa itse asiassa sitäkin kylmempää. Navan saavutettuamme pakkasta oli "vain" 15–20 astetta, mikä tuntui siinä vaiheessa jo kesäiseltä.

Etelämantereella Poppis retkeili paikallisessa kesässä, 20–30 pakkasasteessa.

– Nautimme yöttömästä yöstä ja runsaasta auringonpaisteesta. Hymy nousi valon ansiosta herkemmin kasvoille, Poppis sanoo.

Kahdessa tunnissa 50 metriä

Kahdella napareissulla myös edettiin eri tahtiin.

– Etelämantereella saavutimme aika nopeasti koko matkan kestäneen 25–30 kilometrin päivävauhdin, Poppis sanoo.

Pohjoismantereella edettiin alussa vain muutama kilometri päivässä – lyhimmillään jopa alle kaksi kilometriä.

– Kerran yritimme ihan tosissamme päästä täysillä eteenpäin, mutta matkaa kertyi silti kahden tunnin aikana vain 50 metriä.

Vauhtia hidastivat paitsi kovat pakkaset, myös jääolosuhteet.

– Hiihtoa Pohjoisella jäämerellä voisi verrata siihen, että levittäisi kylpyammeen täyteen jääpaloja ja laittaisi sitten barbin kävelemään niitä pitkin, Poppis selittää.

Eteneminen onneksi helpottui sään lämmetessä, päivien pidentyessä ja ahkion keventyessä.

– Vähitellen pääsimme 25 tai jopa 30 kilometrin päivävauhtiin, Poppis sanoo.

Kari "Poppis" Suomela vierailee Studio55.fi-ohjelmassa keskiviikkona 5. joulukuuta klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös netistä ja Katsomo.fistä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Kari "Poppis" Suomela

Lue myös:

    Uusimmat