Suomalaisretkeilijän Mount Everestin valloitus keskeytyi dramaattisesti keväällä– Evakuoitiin helikopterilla

Kari "Poppis" Suomela joutui keskeyttämään Mount Everestin valloituksensa viime keväänä aivoverenkierron häiriön takia. Nyt hän kertoo, miltä se tuntui.

– Halvaannunko minä tähän?

Tätä Kari "Poppis" Suomela mietti viime huhtikuun lopussa 5500 metrin korkeudessa Mount Everestin perusleirillä. Hänen käteensä oli ilmestynyt tunnottomuutta ja näkökenttään pieniä häiriöitä.

– Olin huonovointinen. Lepäsin aamupäivän, mutta oireet eivät tuntuneet poistuvan. Kun siirryin retkikunnan omaan lääkäritelttaan, olin kuulemma jo aika sekava.

Pääsi 6700 metriin

Poppis oli lähtenyt Everestille 29. maaliskuuta tavoitteenaan valloittaa maailman korkeimman vuoren huippu. Hän oli valmistautunut matkaan henkisellä tasolla vuoden verran. Käytännön järjestelyjä oli tehty lähes yhtä kauan.

– Olin jo saavuttanut pohjois- ja etelänavan aikaisempina vuosina. Mount Everestin reissu poikkesi niistä hyvin paljon. Siellä ei edettykään vain pisteestä A pisteeseen B: vuoriston korkeaan ilmanalaan piti totutella vähitellen, Poppis selittää.

Vuoristoilmaan täytyi siis aklimatisoitua.

– Vaelsimme ensin normaalilla kovan maan polulla pari viikkoa perusleiriin. Kun saavutimme sen 5,5 kilometrin korkeudessa, suunnitelmissamme oli kivuta ensin kolme kertaa ylöspäin ja palata aina välillä viikoksi perusleiriin lepäämään.

Poppis ehti käydä ylhäällä vain ensimmäisellä kierroksella 6700 metrin korkeudessa.

– Sain kohtauksen palattuani takaisin perusleiriin lepäämään.

Pettymys

Poppiksen kohtausta luultiin ensin aivoinfarktiksi. Hänet evakuoitiin helikopterilla pois vuorilta Katmanduun.

– Jälkeenpäin selvisi, että kyseessä olikin ollut aivoverenkiertohäiriö.

Poppis ymmärsi melkein saman tien evakuoinnin tapahtuessa, että hän ei tulisi enää palaamaan vuorelle.

– Se tuntui inhottavalta ja pahalta. Petyin siihen, että hommat eivät menneet, kuten suunnittelin. Toisaalta olin tyytyväinen, ettei käynyt mitään pahempaa.

Varoitus vai sattumaa?

Poppis ei tiedä, yrittääkö hän valloittaa Mount Everestiä enää uudestaan.

– Pieni halu siihen jäi – minusta tuntuu, että se olisi tärkeää itselle.

– Mietin kuitenkin vielä, pitäisikö tapahtunut hyväksyä ja ottaa varoituksena: vaikka kyseessä ei sinällään ollut vuoristosairaus, ympäröivät olosuhteet olivat tietysti osatekijänä sen synnyssä. Vai oliko se sittenkin sattumaa, joka ei vaikuta seuraavaan yritykseen? Vielä en ole päättänyt mitään.

Kari "Poppis" Suomela vierailee Studio55.fi-ohjelmassa keskiviikkona 5. joulukuuta klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös netistä ja Katsomo.fistä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Kari "Poppis" Suomela, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja