Näin suomalainen extremematkailija pakkasi naparetkille: Taskumatti vaihtovaatteita tärkeämpi

Naparetkellä mukaan otettavan tavaran tarpeellisuus punnitaan tarkoin. Suomalainen extremematkailija lähti pohjois- ja etelänavan reissuille lähes vaihtovaatteitta. Taskumatti sen sijaan kulki mukana.

Kari "Poppis" Suomela on matkustanut pohjoisnavalle vuonna 2006 ja etelänavalle vuonna 2008. Pakkaaminen on tärkeä osa reissuihin valmistautumista. Sen lähtökohtana on fyysinen selviytyminen.

– Päivässä syödään kilo ruokaa, jonka valmistukseen käytetään vajaa puoli kiloa polttoainetta. 60 päivää kestävällä matkalla pelkästään tämän perustarpeen ylläpito vie siis jo 90 kiloa kuormasta, Poppis sanoo.

Muut tavarat mukaan lukien painoa tulee toistasataa kiloa. Ainut vaihtoehto näin painavan tavaramäärän kuljettamiseen vaikeissa olosuhteissa on ahkio eli veneen muotoinen, lumessa vedettävä "pulkka".

– Mukana kulkee esimerkiksi turvallisuuteen ja kommunikointiin liittyvää elektroniikkaa sekä muita tarpeellisia varusteita, kuten sukset, teltat ja makuupussit.

Vaatteita ei pakata mukaan juuri ollenkaan.

– Oikeastaan ainoat vaihtovaatteet ovat muutamat parit sukkia ja kalsareita. Muuten on pärjättävä yhdellä vaatekerralla, Poppis sanoo.

Etelänavalle joulukalenteri ja tonttulakit

Vaikka kaikkea tarpeetonta painolastia vältellään, joitakin henkilökohtaisia tavaroita kulkee mukana.

– Pohjoisnavalla sovimme, että kukin retkikunnan jäsen saa ottaa mukaan kilon painosta omaa tavaraa. Joku otti salmiakkia, joku nuuskaa, joku kirjan.

Poppis itse valitsi kameran.

– Valokuvaus on avain henkiseen hyvinvointiini. Saan siitä hirveästi voimaa.

Etelänavallekin haluttiin muutamia hauskoja henkisiä piristeitä.

– Koska menimme joulua kohden, varustukseen kuuluivat partiolaisten joulukalenteri ja tonttulakit. Mukana oli myös kevytjalkapallo, Poppis sanoo.

– Tällaisten pienten asioiden suurempi merkitys on hauskojen juttujen tekeminen yhdessä. Esimerkiksi jalkapalloa pelatessamme koko prosessin ideana oli kivan valokuvan saaminen, ei niinkään itse pallon potkiminen.

Astehömpsyllä henkinen merkitys

Piristettä naparetkillä tarjosi myös mukaan otettu taskumatti.

– Ei taskumatti mikään välttämättömyys ole, mutta se antaa matkaan hyvän lisän. Etelänavalla meillä oli tapana juoda illalla leiriytymisen ja telttojen pystyttämisen jälkeen pieni mukillinen rommitotia, Poppis sanoo.

Pohjoisnavalla retkikunta joi puolestaan "astehömpsyjä".

– Kun lähestyimme napaa ja kuljimme koordinaateissa asteen yli, muodostimme rivin ja kaadoimme jokaiselle pienen tilkan taskumatista. Olennaisempaa kuin itse alkoholi tai sen määrä oli yksinkertaisesti astenapsun nauttiminen yhdessä. Sillä ylläpidettiin henkistä puolta, Poppis selittää.

Kari "Poppis" Suomela vierailee Studio55.fi-ohjelmassa keskiviikkona 5. joulukuuta klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös netistä ja Katsomo.fistä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Kari "Poppis" Suomela

Lue myös:

    Uusimmat