Suomalainen naparetkeilijä: Tällaisia vaaroja olen kohdannut matkoillani

Suomalainen naparetkeilijä Kari "Poppis" Suomela sanoo, että äärireissullakin aivan tavallinen "kodin arkinen onnettomuus" voi olla se kaikkein tuhoisin.

– Sää on kaikilla äärireissuilla se kaikista suurin "vaara". Kelistä aiheutuvia riskejä, kuten pakkasta ja tuulta, vastaan pitää osata suojautua hätätilassakin. Tosin paleltumia ei kahden kuukauden pituisella reissulla voi aina estää hyvästäkään suojautumisesta huolimatta. Itse olen saanut paleltumia jopa vatsaan, Kari "Poppis" Suomela sanoo.

Riskit ovat tietysti myös paikasta riippuvaisia.

– Pohjoismantereella jääkarhut muodostavat todellisen, vaikka ei välttämättä niin kovin todennäköisen, riskin. Siellä pitää varoa myös avovesiä – pohjoisnavallahan ei seistä mantereella vaan meren jäällä. Avovesi ja kova pakkanen ovat yllättävässä pudotuksessa huono yhdistelmä.

– Etelämantereella voi puolestaan pudota jäätikkörailoihin, Poppis sanoo.

Kiehuvat vedet päälle

Poppikselle itselleen ei ole käynyt retkillä pahoja tapaturmia. Lähimmäksi osui eräälle saman retkikunnan jäsenelle pohjoisnavan matkalla sattunut onnettomuus.

– Istuimme teltan lattialla pienessä ringissä, kun kaveri kaatoi vahingossa päälleen kolme litraa kiehuvaa vettä. Hänellä ei ollut päällään mitään vedenpitävää vaatetta.

– Tämänkaltainen tavallinen kodin arkinen onnettomuus on loppujen lopuksi äärireissullakin se pahin. Se kuvastaa sitä, että aivan tavalliset asiatkin ovat hirveän tärkeitä.

Poppiksen kaverille tuli paljon pahoja palovammoja.

– Loppujen lopuksi hän kuitenkin pääsi navalle asti sisulla ja periksiantamattomuudella.

Tylsääkin on

Poppiksen mielestä henkinen kestävyys on fyysistä haastavampaa.

– Mutta jos matkaa jaksaa valmistella pari vuotta, sen todennäköisesti jaksaa vetää loppuun asti. Heikkoihin hetkiin on silloin varautunut.

Poppis huomauttaa, että välillä extreme-matkallakin on yksinkertaisesti tylsää.

– Erittäin huonossa kelissä ja vaativassa tilanteessa kyllä pysyy skarppina. Mutta jos ilma on harmaa ja edessä 8–10 tuntia tasaista menoa ilman mitään ympäristön virikkeitä, niin voi olla vaikeaa.

– Kertaakaan en ole tosin ihmetellyt, että "mitä minä täällä teen?". Ne prosessit on käyty mielessä läpi paljon aikaisemmin, Poppis sanoo.

Myös porukan yhteishenki vaikuttaa jaksamiseen.

– Jos naparetken kaltaisen matkan tekisi yksin, oman mielensä kanssa joutuisi painimaan ihan eri tavalla. Mutta jos mukana on edes yksi kaveri, niin se on jo tiimi – ihminen pystyy kommunikoimaan ja vaihtamaan ajatuksia.

Kari "Poppis" Suomela vierailee Studio55.fi-ohjelmassa keskiviikkona 5. joulukuuta klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös netistä ja Katsomo.fistä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Kari "Poppis" Suomela

Lue myös:

    Uusimmat