Mainos

Flunssa paljasti Aten, 24, keuhkoissa lymyilleen syöpäkasvaimen: "Peli on vielä auki, mutta olen toiveikas"

Kun parikymppinen Atte Reiman kuuli ensimmäisen kerran, että keuhkoissa on jotain sinne kuulumatonta, hän tunsi vartalonsa pettäneen hänet. Poikkeava keuhkolöydös paljastui lopulta keuhkosyöväksi. Nuori mies ei anna syövän lannistaa – hän ei pelkää.

Atte Reiman, 24, on jo pienestä pitäen ollut urheilullinen nuori. 7-vuotiaana aloitettu taekwondo-harrastus sai hänet innostumaan liikunnasta, ja ensimmäisen kerran mentyään salille mies oli myyty.

Siitä treenaaminen muuttui pikkuhiljaa tavoitteelliseksi. Viimeisen puolentoista vuoden ajan nuori mies on käynyt säännöllisesti valmennuksessa.

Tiesitkö?  Maailman syöpäpäivää vietetään helmikuun 4. päivänä.

– En ole mikään kilpaurheilija, pikemminkin tavoitteellinen harrastaja. Harrastan kehonkoostumuksen muokkaamista, pyrin saamaan lihaksikkaan, mutta samalla vähärasvaisen vartalon, Atte selittää.

24-vuotias Atte kertoo eläneensä säännöllistä ja terveellistä elämää, joka rakentuu pääasiassa treenaamisen, tyttöystävän kanssa kotona olemisen ja töiden ympärille. Helsingissä asuva mies toimii turvallisuuspalvelu Securitacsella esimiestehtävissä.

Kova flunssa vei lääkäriin

Joulukuun alkupuolella Atte sairastui flunssaan.

– Olin muutaman päivän kipeänä, ja sitten tunsin jo olevani ihan kunnossa. Ajattelin, että vielä pari päivää lepoa ja pääsisin taas treenaamaan. Seuraavana aamuna heräsin kuitenkin hirveään kuumeeseen. Kainalolämpö oli 39 astetta, ajattelin, että minulla on joku influenssa tai vastaava, Atte kertoo.

Lääkärissä otettiin tulehdusarvot, jotka heiluvat jo parissa sadassa. Keuhkot kuunneltiin, ja Atte vietiin röntgeniin. Lääkäri huomasi, että toinen keuhko ei näyttänyt normaalilta, se oli aivan harmaa.

Uusien kuvausten myötä Atella todettiin keuhkokuume. Vasemmassa keuhkossa oli turvotusta.

"En osannut ajatella, että minulla olisi mitään"

Atte oli muutaman päivän kotona, kunnes hän sai puhelun. Keuhkoista oli löytynyt kasvain.

– En ollut treeneissä huomannut mitään hengenahdistusta tai muita oireita. Nyt jälkeenpäin ajateltuna olin ollut pari viikkoa ennen kertausharjoituksissa, ja siellä ensimmäisen kerran mietin, miten kuntoni oli huonontunut niin paljon. Siellä juostessa raskaat varusteet päällä oli ensi kertaa hengenahdistusta, Atte kertoo.

– En kuitenkaan osannut ajatella siitä, että minulla olisi mitään.

Kasvainta pidettiin pitkään poikkeavana keuhkokuvantamislöydöksenä, joka viivästytti diagnoosin saamista. Koepalojen tulokset olivat epäselvät, mutta lääkärit kehottivat varautumaan huonoihin uutisiin.

Syöpä yllätti täysin

Aten koko keho kuvattiin, ja hän kävi lukemassa tulokset viimein vuoden vaihteessa netin Omakanta-palvelusta: pahalaatuinen kasvain.

– Lääkäri yritti lohduttaa minua, että voi olla, että kasvain on ollut minulla todella pitkään. Se voi olla jopa synnynnäinen juttu, nyt vasta huomattu. Vaikuttaisi siltä, että se on sitten kasvanut tässä viime aikoina, Atte kertoo.

– Kasvain oli vasemman keuhkoni ylälohkon suulla niin, että se tukki ylälohkon. Myöhemmin selvisi, että ylälohko oli ollut ehkä pari-kolme kuukautta ilman ilmaa.

Joka vuosi keskimäärin 600 nuorta aikuista eli 18–35-vuotiasta sairastuu Suomessa syöpään. Lähde: Sylva

Syöpädiagnoosi tuli ensin täysin puskista. Aten mukaan hänen suvussaan ei olla sairastettu syöpää hänen äitiään lukuun ottamatta. Tunteet risteilivät pettymyksen ja vihan välillä.

– Ensimmäisen kerran, kun kuulin syövästä, ajattelin vain, että ei tämä ole mahdollista. Suutuin omalle kropalleni: mitä peliä tämä oli, kun en tupakoinut ja olin pitänyt kehostani niin hyvää huolta.

12
Vasemmalla Atte tällä hetkellä sairaalassa, oikealla vuosi sitten vielä terve mies viimeisen dieetin lopussa.

Leikkaus sujui hyvin, sitten tuli takapakkia

Odotus kesti alle kuukauden, ja 24. tammikuuta Atte leikattiin tähystysleikkauksella Meilahden sairaalassa. Leikkauksessa vasemmasta keuhkosta poistettiin kokonaan ylälohko.

Atte on tyytyväinen, että leikkausta ei tarvinnut suorittaa avoleikkauksena, sillä se olisi ollut paljon suurempi ja haastavampi operaatio. Nyt kehoa koristavat vain muutamat leikkausarvet.

Tällä hetkellä sairaalassa toipuva Atte kertoo leikkauksen sujuneen hyvin. Kasvain sekä keuhkokudos, jonka imusolmukkeissa havaittiin muutoksia, saatiin poistettua.

– Paraneminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Nyt jumppailen jo kovasti fysioterapeutin ohjeilla ja kävelen. Hirveästi en voi vielä tehdä, kun minulla on dreeni-putket kiinni kropassa, Meilahden sairaalassa lepäävä Atte kertoo.

Viime perjantaina Atte sai kuitenkin leikkauskomplikaation: keuhkoihin pääsi valumaan Chylus-nestettä, joka alkoi värjätä leikkauksen jälkeistä normaalia vuotoa.

Atte joutui viikoksi letkuruokintaan. Paranemisen merkkejä on kuitenkin ilmassa, sillä neste alkaa jo kirkastua. Kiinteään ruokaan alettiin palata pikkuhiljaa perjantaina.

"Olen toiveikas"

Hoitojensa jatkosta Atte odottaa nyt patologin tuloksia. Keuhkosyövän ennuste on paras, jos syöpä on leikattavissa. Aten syöpä saattaa siis olla hyvällä tuurilla jo selätetty, mutta edessä voivat olla vielä lääkehoidot.

– Peli on vielä auki, mutta olen toiveikas, ettei minun tarvitse ottaa solumyrkkyjä ja ettei syöpä enää uusisi. Olen suhtautunut asiaan aika rennosti, mutta hoidot jännittävät eniten. Jos joudun ottamaan solumyrkkyjä, se ei ole mikään leikin asia. Oma jaksaminen ja rajut sivuvaikutukset jännittävät, hän pohtii.

Aten perhe ja tyttöystävä ovat olleet miehen tukena sairauden ajan. Alkujärkytyksestä on selvitty, ja asiaan osataan suhtautua Aten mukaan niin hyvin kuin mahdollista.

– Mutsi huolehtii varmasti enemmän kuin kertoo, mutta kovasti hän myös tsemppaa. Oma asennoitumiseni on varmasti vaikuttanut aika paljon. En pelkää itse sitä asiaa, niin muutkaan eivät oikein osaa pelätä.

Elämänarvot kohdillaan

Atte kertoo, ettei syöpä ole tuonut hänen elämäänsä suurta suunnanmuutosta. Nuoren miehen mukaan hänen elämänarvonsa olivat jo ennen syöpää kohdallaan.

– Jos selviän tästä ehjin nahoin, aion jatkaa elämääni varmaan ihan samalla tavalla. Totta kai tämän myötä osaa arvostaa enemmän suomalaista terveydenhuoltoa, joka on lähes ilmaista, Atte pohtii.

– Lukijoille haluan sanoa, että pistäkää rahaa syöpäsairaalalle ja lasten syöpähoitoihin, aina tarvitaan lisää tutkimusta. Ne rahat eivät mene hukkaan.

***

24:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.