Mainos

Kouvolan Sanomat: Ninan, 34, elämä tuhoutui identiteettivarkauden vuoksi – varas kirjautui jopa synnyttämään hänen nimissään

Kouvolalaisnaisen varastettu lompakko johti vuosia kestävään taisteluun identiteettivarasta vastaan, kertoo Kouvolan Sanomat.

Kaikki alkoi siitä, kun kouvolalainen Nina Alm, 34, muutti uuteen asuntoon Kouvolassa syksyllä 2012. Muuttopäivän yönä varas murtautui Almin pihalla olleeseen autoon ja sai saaliikseen takapenkille jääneen lompakon.

Alm teki varkaudesta rikosilmoituksen, hankki uudet kortit ja passin sekä pankin kehottamana maksullisen luottokiellon, joka esti henkilötietojen käytön luoton hankkimiseen ilman erillistä todistusta.

Elämä jatkui normaalisti, kunnes kaksi vuotta myöhemmin kaikki kuitenkin muuttui. Tammikuussa 2015 Alm kilpailutti vakuutuksiaan, jolloin vakuutusmyyjä kysyi, mihin Almin osoitteista vakuutus tehdään. Rekisteritietojen mukaan Alm oli muuttanut kuukauden sisällä monta kertaa. Osoitteet olivat eri puolilla Suomea.

Alm teki postin kanssa sopimuksen, jonka mukaan sähköisistä osoitteenmuutoksista ilmoitetaan aina hänelle. Viikon sisään Almille soitettiin useamman kerran: osoitetta oli taas yritetty muuttaa.

Sairaslomalle masennuksen takia

Seuraavaksi Alm meni ostamaan uutta puhelinta, jota hänelle ei suostuttu myymään – Alm oli kuulemma juuri ostanut uuden puhelimen ja avannut liittymän. Kävi ilmi, että Almin nimissä oli hankittu lukuisia puhelimia, tabletteja ja liittymiä. Pian Almille alkoi tulla laskuja nettikaupoilta ja perintätoimistoilta. Myöhemmin hän sai ajoneuvoverolaskun tuntemattomasta autosta.

– Skannasin papereita ja hoidin asioita kaiket päivät. Yritin pysyä töissä, että pää pysyisi kasassa, mutta lopulta jouduin jäämään masennuksen takia sairauslomalle, Alm kertoo Kouvolan Sanomille.

Keväällä 2015 Almin ovelle ilmestyi kaksi Kouvolan lastensuojelun virkailijaa, jotka tiedustelivat Almilta tämän lapsesta. Almilla ei kuitenkaan ollut lapsia. Kävi ilmi, että viranomaiset olivat olleet siinä uskossa, että Alm oli jossain vaiheessa mennyt hätäsektioon Porissa Satakunnan keskussairaalassa.

Uusi henkilötunnus ensimmäisenä Suomessa

Poliisitutkinta eteni vuoden 2015 keväällä ja kesällä. Syksyllä viranomaiset olivat saaneet suurimman osan Almin laskutuksista keskeytettyä. Ainoastaan ajoneuvovero perittiin Almin veronpalautuksista väkisin.

Ensimmäisenä Suomessa Almille myönnettiin uusi henkilötunnuksen loppuosa.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomion 3. kesäkuuta 2016 jutussa, jossa Almin tapaus oli vain yksi sivujuonne. Syytettyinä olivat kolme naista. Naiset määrättiin maksamaan Almille henkisestä kärsimyksestä, kunnianloukkauksesta ja oikeus- ja muista kuluista 21 000 euroa. Pankeille, nettikaupoille ja luottoyhtiöille naiset joutuvat korvaamaan noin 28 000 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

 


Oletko joutunut identiteettivarkauden kohteeksi? Mitä oikein tapahtui? Jaa tarinasi.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.