Koronaväsymystä oireileva Pöllöraati hämmästeli Suomen poukkoilevaa strategiaa: ”Jos Krista Kiuru olisi jäänyt aikaisemmin vanhempainvapaalle…”

Pöllöraati hämmästeli Suomen poukkoilevaa epidemiastrategiaa:"Hallituksen ohjenuorana ollut lukea muiden pohjoismaiden sanomalehtiä" 4:04
Pöllöraati hämmästeli Suomen poukkoilevaa epidemiastrategiaa: "Hallituksen ohjenuorana ollut lukea muiden pohjoismaiden sanomalehtiä"

Uutisaamussa kokoontuneen Pöllöraadin jäsenet myöntävät, etteivät itsekään ole pysyneet kärryillä viimeaikaisista koronakäänteistä Suomessa.

Koronarajoituksia esimerkiksi ravintoloiden ja kulttuurin osalta höllennettiin helmikuun alussa, ja seuraavia vapautuksia on luvassa ystävänpäivänä 14. helmikuuta. MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen näkee kytköksen päätöksen takana, mutta ei ymmärrä logiikkaa.

– Nyt seurataan ensin tilannetta pohjoismaissa ja sitten tehdään lopulliset päätelmät. Mutta en oikein ymmärrä, mitä seurattavaa siinä on, kun pohjoismaathan tekivät ne päätökset jo, Ahtiainen pohtii.

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen esimies Juha Ristamäki toteaa, että tilanne on jo tuttu kahden vuoden ajalta.

– Hallituksen ikään kuin ohjenuorana on ollut katsoa muiden maiden TV-kanavia ja lukea sanomalehtiä, että mitä siellä tehdään. Ja me tehdään se sitten pari viikkoa sen jälkeen.

Poukkoilusta pidetty kiinni

Uutisaamun juontaja Shahin Doagu kysyi raadilta, kuinka hyvin he ovat pysyneet kärryillä rajoituksista eri puolella Suomea.

– Suoraan kysymykseen suora vastaus: En ole kärryillä, Ahtiainen vastaa.

Hufvustadsbladetin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi on samalla linjalla.

– Ei kai tässä kukaan ole ollut kärryillä enää vähään aikaan.

Ristamäki painottaa, että koronaviestintä epidemiastrategian muutoksesta on ollut epäselvää. Tilanteen seuraaminen on hänen mukaansa ollut vaikeaa.

– Täytyy sanoa suoraan, että mielenkiinto on vähän lopahtanut tähän asiaan, eli ei siinäkään mielessä ole oikein pysynyt enää kärryillä.

Yläjärven mukaan rajoitukset ja suositukset vaatisivat myös terävöitystä.

– Meillähän on nämä rajoitukset, jotka ovat suosituksia.

Yläjärvi viittaa muun muassa maskikäytäntöihin ja etätöihin.

– Nyt kun nämä ovat suosituksia, niin nämä vähän leijuvat tässä ilmassa, Yläjärvi ihmettelee.

STM syösty vallasta?

Tiukasta koronalinjastaan tunnettu SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru jäi vanhempainvapaalle tammikuussa. Pöllöraati näkee yhteyden tämän hetken rajoitusten purkusuunnitelmien ja Kiurun poisjäämisen välillä.

– En tiedä, jos Krista Kiuru olisi jäänyt aikaisemmin vanhempainvapaalle, ehkä rajoitusten purkamisetkin olisivat tulleet aikaisemmin, Ristamäki summaa.

– Tai nyt se (purkamispäätös) ylipäätään tuli, Ahtiainen täsmentää.

Ristamäki huomauttaa, että Kiurun edustaman STM:n valta on tällä hetkellä muutenkin pienempi, kun ministeri on vapaalla.

– Edellinen on jäänyt pois ja Lindén vasta vannoo virkavalan… Ilmeisesti STM ei ole nyt päässyt lausumaan painavaa sanaansa näihin urkuihin, ainakaan vielä.

Lue myös:

    Uusimmat