Brittiprofessori kertoo uudesta oudosta koronaoireesta – näkyy vasta taudin jälkeen

Miten erottaa korona-ja allergiaoireet toisistaan ja milloin testiin? – Ylilääkäri kertoo huolestuttavista oireista 3:28
Koronaa vai allergiaa? Ylilääkäri kertoo, milloin oireista pitää mennä testiin.

Koronavirustartunta vaikuttaa elimistöön päästä varpaisiin. Yskän, väsymyksen ja kuumeen lisäksi infektio voi aiheuttaa oireita esimerkiksi kielessä, varpaissa ja ilmeisesti myös kynsissä.

Brittiläinen epidemiologi, professori Tim Spector kertoo Twitterissä, että koronan sairastaminen voi näkyä kynsissä selkeinä viivoina.

Spector johtaa tutkimusta, jossa koronaoireita jäljitetään mobiilisovelluksella. Hänen mukaansa "covid-kynsiä" näkyy enenevissä määrin, kun kynnet palautuvat infektion jälkeen.

Kynttä vaakatasossa halkovat viivat voivat ilmetä ilman ihottumaa. "Covid-kynnet" vaikuttavat olevan harmiton jälkioire.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Kynnet kärsivät rajusta kuumetaudista

Poikittaisia vakoja kynsissä kutsutaan nimellä Beaun viivat. Erityisesti vauvoilla on usein yhdessä tai useammassa kynnessä poikittainen viiva, mutta ilmiön syytä ei tunneta. Myöhemmässä iässä esiintyvät Beaun viivat liittyvät tavallisesti johonkin muuhun tautiin, kertoo Terveyskirjasto.

Esimerkiksi rajun kuumetaudin seurauksena kynnen kasvu pysähtyy, jolloin seurauksena voi olla kaikkien kynsien samantahtinen poikkiuurre. 

Myös koronatartunta nostaa usein kuumeen, ja Beaun viivat onkin yhdistetty koronaan jo aiemmin.

Viime syksyllä ilmestyneessä tapausraportissa kanadalaiset lääkärit kirjoittivat 45-vuotiaasta miehestä, jonka sormen- ja varpaankynsissä oli poikittaisia vakoja. Potilas oli reilu kolme kuukautta aiemmin sairastanut koronan, mutta hän ei ollut joutunut taudin vuoksi sairaalahoitoon.

Englantilainen ihotautilääkäri Tanya Bleiker kertoo Huffington Postille, että myös ihotautilääkärit ovat nähneet uurteita koronapotilaiden kynsissä.

Miten korona oireilee? Katso videolta listaus tyypillisimmistä oireista. Juttu jatkuu videon alla.

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58

Kynsimuutos kasvaa yleensä pois

Poikkiviiva näkyy Bleikerin mukaan sormenkynsissä 2–3 viikkoa sairastamisen jälkeen, varpaankynsissä hieman myöhemmin. Beaun viivat ovat harmittomia ja kasvavat pois ajan myötä.

Jos kynsimuutokset ei häviä, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa, jotta oireen syy voidaan selvittää.

Beuan viivat eivät liity pelkästään koronaan ja muihin infektioihin, vaan poikkiviivoja voi ilmaantua kynsiin lukuisista eri syistä, esimerkiksi korkean verenpaineen, diabeteksen tai kihdin seurauksena.

Lue myös:

    Uusimmat