Kommentti: Hiekka pöllysi Hietsussa, kun Foo Fighters todisti olevansa yksi 2000-luvun suurimmista rock-yhtyeistä

Foo Fighters soitti uransa neljännen Suomen-keikan eilen maanantaina 19. kesäkuuta Helsingin Hietaniemessä.

Rock the Beach -festaria juhlittiin aurinkoisessa mutta tuulisessa säässä Hietaniemen uima-rannalla Helsingissä. Päivän aikana lavalla nähtiin kotimainen suosikki Apulanta, brittibändi Vant, yhdysvaltalainen The Kills ja tiuhaan Suomessa vieraillut skottitrio Biffy Clyro. Illan pääesiintyjä oli solisti Dave Grohlin luotsaama Foo Fighters.

Foo Fightersin soitanta alkoi ajallaan iltayhdeksän jälkeen. Jotakin yhdysvaltalaisyhtyeen hittien määrästä kertoo se, että bändi voi aloittaa keikan peräti kolmella megahitillä. Ensimmäisinä kappaleina kun kuultiin Everlong, Monkey Wrench ja Learn to Fly.

Grohl itsekin totesi, että bändillä on niin jumalaton määrä kappaleita, ettei välispiikkejä juuri ehdi pitää.

Foo Fightersin musiikki on livenä huomattavasti raskaampaa kuin studioalbumeilla. Grohlin äänen kantaminen reippaasti yli kaksituntiseksi venyneen keikan läpi tuntuu lähes ihmeeltä, niin raivokkaasti hän antoi raspinsa kuulua.

Lavalla nähtiin myös vierailevia tähtiä, kun Michael Monroe hyppäsi lavalle huuliharppunsa kanssa. Grohl ja Monroe soittivat upean battlen The Pretender -kappaleen välisoittona.

Monroe palasi lavalle vielä keikan loppupuolella Best of You -hitin ja viimeisenä kuullun AC/DC:n Let There Be Rock -coverin aikana.

– Tapaan elämässäni paljon muusikoita, mutta harva on rocktähti. Tuo mies on. Kun hän astuu huoneeseen, sen yksinkertaisesti tuntee, että tuo mies on tähti. Minua luullaan hänen rinnallaan talonmieheksi, Grohl suitsutti Monroeta lavalla.

Mutta miksi Foo Fighters on niin suuri? Yksi syy on solisti Dave Grohl, joka loikki läpi keikan mielipuolisena ympäri lavaa ja piteli yleisöä hyppysissään vaivattomasti ja koukuttavasti. Vähintään yhtä energinen esiintyjä on bändin hyväntuulinen rumpali Taylor Hawkins, joka tuntui nauravan joka kerta, kun kamera mieheen osui. 

Keikalla kuultiin kattava läpileikkaus yhtyeen 22-vuotisen uran varrelta. Viime vuodet keikkailuun keskittynyt yhtye hemmotteli fanejaan myös uunituoreilla kappaleilla ja vihjaili, että yhdeksäs studioalbumi olisi jo valmis. Esimerkiksi keikan ehtoopuolella kuultu, vielä julkaisematon Sky is a Neighborhood -kappale vakuutti raskaalla poljennollaan ja tarttuvalla melodiallaan.

Keikan ainoa miinus oli miljöö. Merenrannassa tuulee ja kauempaa keikkoja ei voinut katsoa, koska soundit kuulostivat ajoittain tuulesta johtuen todella pahalta.

Rock the Beachin keikka kuitenkin todisti sen, että Foo Fightersilla on ilmiömäinen kyky tehdä suuria rock-kappaleita, joista moni nauttii jo ikonista mainetta. Yhdeksi keikan upeimmista hetkistä muodostui se, kun Grohl lauloi raukeana Skin and Bones -biisin kertosäettä ja yleisön taputukset kaikuivat rannalla.

Foo Fighters on vielä voimissaan. Keikka antoi lupauksen siitä, että uutta materiaalia voi odottaa ilolla.

Lue myös:

    Uusimmat