Kurt Cobain ei hiipunut pois, vaan paloi loppuun – mitä kaikkea grunge-ikoni olisikaan saanut aikaan 30 vuodessa?

Kurt Cobainin kuolemasta tasan 30 vuotta 0:56
Kurt Cobainin kuolemasta on kulunut 30 vuotta – katso muisteluvideo.

Vain 27 vuoden iässä itsemurhan tehnyt Kurt Cobain olisi nyt 57-vuotias. Hän olisi ehtinyt tehdä elämänsä aikana vaikka mitä pieniä ja suuria tekoja yhtyeensä ansioiden lisäksi – tai vetäytyä kokonaan julkisuudesta elämään erakkoelämää, spekuloi MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander.

Vuosi 1994 oli hurja. Autourheilumaailmaa koetteli tragedia, kun Imolan kilparadalla Italiassa ajetusta San Marinon GP:stä kantautui suru-uutisia: brasilialaistähti Ayrton Senna törmäsi rajusti betonimuuriin Tamburello-kaarteesta ulos ajettuaan ja kuoli.

Vajaat viisi kuukautta myöhemmin autolautta Estonia upposi Itämereen vieden mukanaan 852 ihmistä.

Yksi tragedia koetteli myös populaarikulttuuria. Perjantaina 8. huhtikuuta 1994 hälytysjärjestelmän asentaja löysi jättisuositun Nirvana-yhtyeen laulaja-kitaristin Kurt Cobainin ruumiin tämän asunnosta noin kolme vuorokautta kuoleman jälkeen.

Cobain oli kirjoittanut itsemurhaviestin, jonka hän oli omistanut lapsuutensa mielikuvitusystävälle ja jossa hän siteerasi Neil Youngin kappaleen My My, Hey Hey (Out of the Blue) kohtaa "It's better to burn out / than to fade away". On parempi palaa loppuun kuin hiipua pois.

Kurt Cobainin, basisti Krist Novoselicin ja rumpali Dave Grohlin muodostama Nirvana oli noussut jättisuosioon vuonna 1991 julkaistulla yhtyeen toisella studioalbumilla Nevermind

Albumi nousi listojen kärkeen, Smells Like Teen Spirit megahitiksi ja Nirvanan suosion vanavedessä koko grunge-musiikkityyli kasvoi yhdeksi 1990-luvun merkittävimmistä rock-musiikin alalajeista.

Nirvana vaikutti voimakkaasti populaarikulttuuriin, niin musiikkiin kuin nuorison pukeutumistyyliinkin. Yhtyeen vuonna 1993 julkaistu toinen levy In Utero oli myös myyntimenestys, mutta päihdeongelmaisen Cobainin suhde suureen menestykseen ja asemaan "x-sukupolven äänenä" oli vaikea ja ahdistunut.

Lopulta kävi, kuten hyvin tiedetään: Kurt Cobain ei hiipunut pois vaan paloi loppuun.

Mitä jos näin ei olisikaan käynyt? Mitä jos Cobain ei olisi ollut itsetuhoinen ja päättänyt elämäänsä 27 vuoden iässä?

Päästetään mielikuvitus hetkeksi laukalle ja spekuloidaan, mitä Kurt Cobainille olisi voinut tapahtua viimeisen 30 vuoden aikana.

Vaihtoehto 1: täysi vetäytyminen?

Menestys ja suosio ahdistivat päihteiden kanssa ongelmiin joutunutta Nirvana-laulajaa. 

Ei olisi yllättänyt lainkaan, jos Cobain olisi vetäytynyt täysin julkisuudesta vuosiksi, ehkä jopa kymmeniksi vuosiksi asetuttuaan elämään rauhallista perhe-elämää vaimonsa Courtney Loven ja parin tyttären Frances Beanin kanssa jossain Washingtonin osavaltion syrjäseudulla.

Vaihtoehto 2: vetäytyminen ja muistelmat?

Ehkä Cobain olisi vetäytynyt julkisuudesta täysin vuosikausiksi, mutta kuitenkin kirjoittanut vuoden 2010 tienoilla kattavat muistelmat työnimellä Grungen hullujen vuosien polttopisteessä.

Vaihtoehto 3: vetäytyminen taustavaikuttajaksi

Kurt Cobain oli todella luova ihminen. 

Ehkä hän olisi julkisuuden valokeilasta muutaman vuoden poissa oltuaan alkanut kirjoittaa lauluja muille artisteille, perustanut oman levy-yhtiön ja alkanut julkaista sen kautta alternative-musiikkia löytämiltään lupaavilta bändeiltä ja artisteilta.

Vaihtoehto 4: Nirvanan jatkaminen

Nirvana olisi ehkä jatkanut toimintaansa ja jatkanut levyjen julkaisemista tasaisin väliajoin. Samaan tapaan kuin tänäkin kesänä Eurooppaa kiertävä, uransa 12. studioalbumin huhtikuun loppupuolella julkaiseva Pearl Jam, Nirvanan grunge-heimolaiset Seattlesta. 

Nirvana olisi saattanut jatkaa keikkailua ja vetää areenoita ja stadioneita täyteen ympäri maailmaa.

Vaihtoehto 5: sooloura

Kurt Cobain olisi ehkä alkanut Nirvanan kiitellyn Unplugged in New York -esiintymisen (1993) ja -levyn (1994) innoittamana kirjoittaa herkempää akustista musiikkia ja luoda itselleen uutta uraa folk-henkisenä artistina.

Vaihtoehto 6: julkisuudessa pysyminen

Cobain olisi saattanut vetäytyä julkisuudesta pitkäksi ajaksi, hankkiutua eroon päihderiippuvuudesta ja sitten palata julkisuuteen, tekemään nostalgiavetoisia kiertueita Nirvanan kanssa, osallistumaan Tanssii Tähtien Kanssa- ja Erikoisjoukot-sarjojen kaltaisiin tosi-tv-tuotantoihin ja kenties tekemään Nirvana-nokkamiehen ja tämän perheen elämästä kertovaa The Cobains -tosi-tv-sarjaa. 

Ehkä Cobain olisi innostunut lähtemään myös Simon Cowellin tuomarikollegaksi Britain’s Got Talent- tai The X Factor -ohjelmiin.

Lähipiiri jatkoi eteenpäin

Vaikka Kurt Cobain paloi loppuun ja riisti hengen itseltään tasan 30 vuotta sitten, hänen lähipiirinsä ei tehnyt niin.

Courtney Love (vaimo)

Kurt Cobainin vaimo, Hole-yhtyeen laulajana julkisuuteen 1990-luvulla noussut Courtney Love, 59, kärsi Cobainin tavoin isoista päihdeongelmista. 

Miehensä kuoleman jälkeen Love teki uraa myös näyttelijänä. Hänet nähtiin muun muassa Miloš Formanin ohjaamissa elokuvissa Larry Flynt – minulla on oikeus (1996) ja Man on the Moon (1999). Myöhemmin Courtney Love on näytellyt Sons of Anarchy- ja Empire-tv-sarjoissa, julkaissut muutamia soolokappaleita sekä suunnitellut vaatteita.

Frances Bean Cobain (tytär)

Vuonna 1992 syntynyt Kurt Cobainin ja Courtney Loven ainoa lapsi, tytär Frances Bean Cobain, 31, jonka kummitäti on näyttelijä Drew Barrymore ja kummisetä vuonna 2012 lopettaneen R.E.M.-yhtyeen laulaja Michael Stipe, omistaa tekijänoikeudet isänsä kirjoittamaan musiikkiin. 

Frances Bean on työskennellyt mallina ja visuaalisena artistina. Hän avioitui rullalautailulegenda Tony Hawkin pojan Riley Hawkin kanssa vuonna 2023.

Krist Novoselic (basisti, Nirvana)

Cobainin kanssa Nirvanan vuonna 1987 Seattlen lähellä Aberdeenin kaupungissa Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa perustanut basisti Krist Novoselic, 58, on soittanut Nirvanan tarinan päätyttyä useissa eri yhtyeissä. 

Tällä hetkellä Novoselic soittaa bassoa ja haitaria Giants in the Trees -nimisessä kokoonpanossa. Novoselic tunnetaan poliittisesti aktiivisena hahmona ja hän on Forward Party -nimisen puolueen jäsen.

Dave Grohl (rumpali, Nirvana)

Nirvanaan vuonna 1990 liittynyt rumpali Dave Grohl, 55, työsti Kurt Cobainin kuoleman jälkeen omaa sooloprojektiaan, josta muodostui lopulta Foo Fighters. 

Foo Fighters on julkaissut tähän päivään mennessä 11 studioalbumia. 

Grohl on lisäksi julkaissut yhden sooloalbumin Probot-nimellä sekä soittanut rumpuja muun muassa Queens of the Stone Agen ja Tenacious D:n levyillä.

Kurt Cobain olisi ehtinyt tehdä 30 vuoden aikana vaikka mitä. Onkin surullista, että hän kuoli vain 27-vuotiaana. Silti Cobain ehti jättää populaarimusiikkiin ja -kulttuuriin elinvuosiaan suuremman jäljen.

Lue myös:

    Uusimmat