Kokkisodan yhdeksännessä jaksossa tiedossa on Salkkarit-kokkailua – katso herkulliset reseptit!
Kokkisodan keittiöön saapuvat Johanna Puhakka ja Sami Uotila.
Julkaistu 24.01.2019 06:00
MTV VIIHDE
Kokkisodan yhdeksännessä jaksossa herkutellaan sirkoilla ja merenelävillä.
Kokkisodan yhdeksännessä jaksossa vieraiksi saapuvat Salattujen elämien isä-tytär-kaksikko Sami Uotila ja Johanna Puhakka. Jakson juontaa tutusti Sikke Sumari, ja kokkeina häärivät Teemu Laurell ja Harri Syrjänen.
200g lohifilettä ½ appelsiinin mehu 1 rkl sormisuolaa
Leikkaa lohifile pituussunnassa puoliksi ja laita lohet korkeareunaiselle lautaselle, purista päälle appelsiinin mehu ja anna marinoitua hetken.
Sirottele sormisuola kuumalle, kuivalle pannulle. Valuta lohista ylimääräinen marinadineste pois ja asettele ne suolan päälle. Paista molemmilta puolilta noin minuutin ajan ja lisää lopuksi marinadina toiminut appelsiinimehu pannulle, kiehauta ja nosta lohet pois pannusta ja tarjoa.
Appelsiini-parsakaali
1 parsakaali 30g voita ½ appelsiinin mehu
Leikkaa parsakaalin kukinnot ja keitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä. Kaada vesi pois ja lisää parsakaalin päälle voita ja appelsiinimehua.
Chorizo-spydäri
1 peruna 100g chorizomakkaraa 1 rkl auringonkukkaöljyä 25 g voita
Kuutioi peruna 1x1cm kuutioiksi ja laita kuumalle pannulle öljy-voiseokseen paistumaan. Leikkaa chorizo ohuiksi siivuiksi ja lisää perunoiden sekaan paistumaan kunnes perunat ovat kypsiä, noin 8 minuuttia.
100g lohifilettä ½ tl hienoa suolaa ½ appelsiinin mehu Karkeaa merisuolaa
Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi, mausta hienolla suolalla ja appelsiinimehulla. Tee pannulle suolapeti karkeasta merisuolasta. Kuumenna pannu ja asettele ohuet lohifileet pannulle. Paista noin puoli minuuttia.
Chorizo-parsakaali
100g chorizoa 1 parsakaali Öljyä
Dippi
1dl turkkilaista jogurttia ½ dl tuoretta korianteria ½ tl suolaa ½ sitruunan mehu
Sekoita dipin ainekset keskenään, tarkista maku.
Pilko chorizo viipaleiksi ja paista kuumalla pannulla öljyssä ruskeaksi. Leikkaa parsakaalin kukinnot ja lisää ne chorizoihin. Paista noin 5 minuuttia.
Hiillostettu lohi
100g lohifilettä ½ appelsiinin mehu ½ sitruunan mehu 0,5dl tuoretta korianteria 0,5tl suolaa Chorizon paistorasvaa
Sekoita appelsiinin ja sitruunan mehut keskenään. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi ja mausta hienonnetulla korianterilla ja suolalla. Anna maustua. Aseta pannulle paistumaan chorizon paistorasvaan kunnes lohi on kypsää.
Keitä quinoa kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna inkivääri sekä valkosipuli. Paista sipuleita ja inkivääriä muutama minuutti pannulla öljyssä. Lisää ravunpyrstöt, kypsä quinoa, hienonnettu korianteri, limenmehu ja tilliä maun mukaan.
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää viinaetikka ja suola ja alenna lieden lämpöä niin että vesi poreilee kevyesti. Tee kauhalla vesipyörre ja riko kananmuna veteen. Anna uppomunan hautua vedessä minuutin-kaksi, kunnes valkuainen on kokonaan hyytynyt, mutta keltuainen tuntuu kevyesti sormella taputtaessa vielä löysältä. Nosta reikäkauhalla lautaselle hetkeksi jäähtymään.
Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa terävällä veitsellä puolikkaat pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaloitu avocadon puolikas lautaselle ja paina kevyesti sormin kumoon, niin että viipaleet muodostavat viuhkan. Koristele tuoreella korianterilla ja nosta uppomuna viereen, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Hienonna inkivääri. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Lisää pannulle nyhtökaura, inkivääri, hunaja ja soijakastike. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes neste alkaa haihtumaan ja nyhtökaura rapeutumaan.
Tee nyhtiksen paistuessa hernesalaatti. Hienonna inkivääri. Sekoita keskenään punaviinietikka, oliiviöljy, hienonnettu inkivääri, suola ja mustapippuri marinadiksi. Pese herneenpalot ja sekoita kastike niihin.
Hienonna heinäsirkkoja veitsellä. Hienonna rosmariinin lehdet. Vatkaa kananmunat kulhossa ja lisää kerma koko ajan vatkaten. Lisää vehnäjauhot, sirkat ja rosmariini. Mausta suolalla, mustapippurilla ja ruokosokerilla ja anna taikinan turvota hetken sillä välin kun teet kastikkeen.
Tee dippi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Annostele taikinaa kuumalle voilla voidellulle vohvelipannulle paistumaan. Paista kunnes vohvelit ovat kullanruskeita ja irtoavat pannusta helposti. Koristele vohvelit tuoreella basilikalla ja tarjoa kirpeän dipin kanssa.
Puolita persikat ja poista kivet. Lisää 2dl ruokosokeria laakealle lautaselle ja kasta persikanpuolikkaat hyvin sokeriin. Kuumenna voita pannulla ja lisää sokeroidut persikanpuolikkaat. Liekitä lisäämällä pannulle alkoholia noin 5 minuutin hautumisen jälkeen ja sytyttämällä sen joko tulitikulla tai kaasulieden liekillä. Lopuksi lisää pannulle kondensoitu maito ja ½dl ruokosokeria. Keitä kunnes seos on kinuskimaisen sakeaa.