Kohtuuttoman pitkiksi venyneet rikosprosessit vaarantavat kansalaisten oikeusturvan – "Meidän oikeusvaltio on kriisissä"

Murharyhmä: Kohtuuttoman pitkiksi venyneet rikosprosessit vaarantavat jo kansalaisten oikeusturvan: "Oikeusvaltio on kriisissä" 11:31
Katso videolta Rikospaikan Murharyhmän koko keskustelu.

Rikospaikan Murharyhmän jäsenen, asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan Suomi on oikeusvaltiona kriisissä pitkiksi, jopa useiden vuosien mittaisiksi venyneiden rikosprosessien vuoksi.

– Oli ihminen missä tahansa roolissa, hänelle merkityksellistä on se, missä ajassa teosta tai tapahtumasta saadaan lainvoimainen tuomio. Tällä hetkellä se aika on aivan kohtuuttoman pitkä, Leppiniemi sanoi.

Esimerkiksi hovioikeuden käsittelyyn juttuja aikataulutetaan jo vuodelle 2026. Leppiniemi kertoo myös jutusta, jossa hän puolustaa 15-vuotista tapon yrityksestä epäiltyä, joka on kuulusteltu asiaan lähes vuosi sitten.

– Tutkinta on tehty, mutta kukaan tutkijoista ei ehdi kasata pöytäkirjaa, Leppiniemi sanoi.

Rikosprosessi käynnistyy, kun poliisin esitutkinta alkaa ja päätyy asian lainvoimaisen tuomioon. Murharyhmän muutkin jäsenet olivat Leppiniemen kanssa samoilla linjoilla rikosprosessien kestosta.

– Tämä on mitä suuremmassa määrin oikeusturvakysymys, rikosylikomisario (evp.) Thomas Elfgren sanoi.

– Äärimmäisen kohtuuton tilanne, rikosylikomisario Jari Kinnunen totesi.

Jäsenten mielestä kaikkien rikosprosessiin osallistuvien tahojen eli poliisin, syyttäjien, asianajajien ja tuomioistuimien työskentelytavoissa olisi parantamisen varaa tai tarkastelun paikka. Tilanteeseen ei myöskään auta vain poliisien määrän lisääminen, jos resursseja ei samalla lisätä myös syyttäjä- ja tuomioistuinlaitoksessa.

Katso jutun alussa olevalta videolta Rikospaikan Murharyhmän koko keskustelu.

Lue myös:

    Uusimmat