Yritysjohtaja vainosi eläkeläisnaapureitaan: Parkkeerasi poikittain pihatielle, tunkeutui tontille ja vihjaili lehdessä laittomuuksista

Hovioikeus on tuominnut pitkän linjan yritysvaikuttajan mökkinaapureidensa vainoamisesta. 

Viime viikolla annetun ratkaisun mukaan kuusikymppinen mies piinasi Satakunnan alueella kesäpaikkaa pitänyttä eläkeläispariskuntaa useiden kuukausien ajan vuonna 2020.

Yritysjohtajana tunnettu mies muun muassa julkaisi sanomalehdessä ilmoituksia, joissa vihjailtiin eläkeläisten tehneen tontillaan jotain kiellettyä tai laitonta.

Luvattomasta rakentamisesta ja maaperän pilaamisesta huolestuneet mainokset oli julkaistu keksityn yhdistyksen nimissä. Niissä vaadittiin eläkeläispariskunnan omistamaa aluetta "pelastettavaksi".

Yhteen oli jopa liitetty pätkä eläkeläispariskunnan omistaman kiinteistön kiinteistörekisteriotteesta. 

Mies kävi niittaamassa otteen samasta paperista myös kyseiselle tontille vievän tien liikennemerkkiin. Jonkin ajan kuluttua hän maalasi koko kyltin harmaaksi.

Vihainen protesti

Mies myös tunkeutui eläkeläisten tontille ilman lupaa ja mittaili pihalla ollutta rakennusta, koska omien sanojensa mukaan yritti löytää merkkejä lupien vastaisista rakennelmista. 

Poikkeuksellinen naapuririita huipentui syyskuussa 2020, kun mies parkkeerasi autonsa eläkeläisten tontille tulevan yksityistien varteen poikittain. Pariskunta oli tällöin itse mökkeilemässä, ja auto olisi estänyt heidän poistumisensa kokonaan.

Kun auto siirrettiin, yritysjohtaja toi tien tukkeeksi työkoneen. 

Hovioikeuden mukaan miehen tempauksissa oli kyse jonkinlaisesta protestista. Arvio oli, että viha liittyi juuri kyseisen yksityistien käyttöön.

Aiemmin yritysjohtajalla oli ollut mahdollisuus käyttää tietä vapaasti ja kulkea sen kautta omalle tontilleen – mutta ei enää. 

Kaunalle monta mahdollista syytä

Ennen riitaa eläkeläispariskunta oli katkaissut tien omalle pihalleen, koska heidän mielestään yksityistietä käytettiin läpiajeluun "melko paljon". Heidän mukaansa muilla ei ollut käyttöoikeutta tiehen.

He arvelivat, että miehen viha saattoi liittyä myös siihen, että heidän mökkinsä oli yritysjohtajan merinäköalan tiellä. 

Kaunan syyksi arveltiin myös sitä, ettei tontin edellinen omistaja ollut suostunut myymään kiinteistöä yritysjohtajalle. 

Eläkeläiset kertoivat oikeudessa, että pitivät naapurinsa tempauksia kohtuuttomina, sillä he olivat hankkineet kesäpaikan mukavien eläkepäivien viettoa ajatellen.

Naapurivainon takia kesäpaikalle asettui vieraaksi ahdistus ja pelko. 

Eläkeläiset ajattelivat jopa, että naapurin yritysjohtajalla oli tavoitteena kääntää koko paikkakunnan asukkaat ja viranomaiset heitä vastaan. 

Hovioikeudessa pariskunta muistutti, etteivät he vastaa alueen kaavoituksesta, vaan ovat tavallisia yksityishenkilöitä.

Yritysjohtajan vainoamistapaus on poikkeuksellinen, sillä tavallisesti vainoaminen liittyy parisuhteeseen tai esimerkiksi viranomaisen tekemään työhön. Katso Rikospaikan keskustelu vainoamistapauksista:

 

Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin 9:06

Myönsi osan teoista

Oikeudessa yritysjohtaja myönsi julkaisseensa kiistellyt lehti-ilmoitukset ja pysäköineensä autonsa yksityistielle poikittain. Mies myönsi myös käyneensä eläkeläisten tontilla mittailemassa mökkiä väitettyjen virheiden takia.

Hän ei näkemyksensä mukaan ollut silti syyllistynyt mihinkään rikokseen. Tekaistulla nimellä julkaistut, laittomuuksista vihjailleet lehti-ilmoituksetkin kuuluivat hänen mukaansa sananvapauden piiriin.

Käräjäoikeus oli asiasta eri mieltä. Mies sai 40 päiväsakkoa vainoamisesta. 

Koska mies ei ilmoittanut tulojaan, ne arvioitiin. Käräjäoikeuden mukaan mies tienasi nettona noin 10 000 euroa kuussa. 

Sakoista jäi siksi maksettavaksi suhteellisen tuntuvat 177 euroa kappaleelta, eli yhteensä 7080 euroa. 

Lisäksi mies sai maksettavakseen eläkeläispariskunnan oikeudenkäyntikulut, liki 4000 euroa. Hänet myös määrättiin maksamaan pariskunnalle kärsimyskorvausta 100 euroa kummallekin. Korvaus on pienehkö, mutta summa on sama, jota eläkeläiset itse vaativat.

Käräjätuomio tuli noin vuosi sitten.

Joutui itse rikoksen uhriksi

Mies valitti tuomiostaan Vaasan hovioikeuteen, joka ei tehnyt miehen kannalta mieluisia muutoksia.

Sen sijaan hovioikeudessa miehen tekemiksi luettiin myös joitain sellaisia ilkitöitä, joista ei käräjäoikeuden mielestä ollut tarpeeksi näyttöä, kuten liikennemerkin maalaaminen. 

Hovioikeudestakin miehen maksettavaksi jäi eläkeläisten oikeudenkäyntikulut, jotka olivat tällä kertaa liki 9000 euroa. 

Ennen hovituomiota yritysvaikuttaja kohtasi myös hieman toisenlaisen vastoinkäymisen. Mies joutui itse rikoksen uhriksi.

Vainotun eläkeläispariskunnan mies uhkasi lyödä yritysjohtajaa lapiolla päähän heinäkuussa 2022. 

Eläkeläinen sai asiassa tuomion pahoinpitelyn yrityksestä. Myös hänelle määrättiin päiväsakkoja. Hän sai tuomionsa viime elokuussa ja tuomio on tällä hetkellä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat