Yli 30 vuotta huumepoliisina työskennellyt Kale Puonti näki rikollisuuden ja tutkintakeinojen muuttumisen: "Katsottiin palaako siellä valo"

Yli 30 vuotta Helsingin huumepoliisissa työskennellyt Kale Puonti näki aitiopaikalta huumerikollisuuden muuttumisen 6:39
Miten huumepoliisin työ muuttui ja kehittyi 30 vuoden aikana? Katso ex-huumepoliisi Kale Puontin haastattelu Rikospaikassa.

Yli 30 vuotta huumepoliisina Helsingissä työskennellyt Kale Puonti näki pitkän uransa aikana huumerikollisuuden muutoksen ja kehityksen. Suurin muutos oli rikosten kansainvälistyminen.

Kaikki muuttui noiden vuosien aikana aika paljon. Tutkintamenetelmät kehittyivät, mutta myös huumerikollisuus muuttui merkittävästi. Urani alkuaikoina oli paljon heroiinia, jota nykyään ei ole ollenkaan, koska meillä on Subutexin väärinkäyttäjiä. Muutama huumausaine on lähtenyt pois markkinoilta ja uusia synteettisiä huumeita on tullut tilalle, hän kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Puontilta ilmestyi hiljattain kirja Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia (Bazar), jossa hän muistelee uransa mielenkiintoisimpia haasteita ja juttuja.

Useita vuosikymmeniä jatkuneen huumepoliisiuran aikana tutkintamenetelmät muuttuivat ja kehittyivät.

Alussa ei ollut puhelinkuuntelua saati seurantalaitteita. Yleensä seistiin tai istuttiin autossa talon ulkopuolella ja katsottiin palaako siellä valo ja tuleeko sieltä huumekauppias ulos, jotta voitaisiin katsoa taskut.

Paljon kansainvälistä yhteistyötä

Vuosien aikana poliisi sai tutkintaan avuksi muun muassa tilakuuntelun ja teknisen kuuntelun. Kun huumerikokset kansainvälistyivät, myös poliisiyhteistyö kansainvälistyi.

– Kotikutoisuudesta kaikki muuttui siihen, että hollantilainen rekkakuski toi jopa tuhansia huumekiloja usealle eri ryhmälle. Urani loppuvaiheessa kansainvälistä yhteistyötä tehtiin todella paljon.

Työssään huumepoliisit kohtaavat hyvin monenlaisia ihmisiä ja tapauksia. Kotietsinnöissä saattoi paljastua mitä erikoisempia asioita.

Välillä on ollut asunto täynnä purettuja maastopyöriä, välillä joku kaupunginvaltuutettu on ollut kovalevyn kanssa ostamassa huumeita ja ladannut myyjältä lapsipornoa, välillä on etsitty kadonneita missikruunuja, Puonti luettelee muistoja uransa varrelta.

Katso Kale Puontin koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat