Kohta pärisee: Mopoautojen myynti peräti kuusinkertaistunut viime vuodesta

Mopoautoilijan arkea: Törkeyksiä ja keskisormia 1:53
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen mopoautoili Vantaalta Lahteen ja kohtasi suorastaan karmeaa käytöstä muilta tienkäyttäjiltä.

Moottoripyörien sekä mopojen ja mopoautojen myynti kasvaa edelleen, ja kevättä kohti mentäessä se on saanut vielä uutta vauhtia. Myyntiä lisäävät lähestyvä ajokausi ja alan tapahtumat, mutta myös kohuttu kevytautolaki, jonka voimaantulo näyttää epätodennäköiseltä.

Moottoripyörien myynti kasvoi tammi-helmikuussa 28 prosenttia viime vuodesta ja mopojen myynti peräti 82 prosenttia.

– Pitkän suvantovaiheen jälkeen alkanut kasvu on nyt jatkunut pari vuotta ja tahti kiihtyy koko ajan, kertoo Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa.

Mopoautojen myynti rullaa – myös sähkökulkineet yhä suositumpia

Myös mopoautokauppa on elpymässä nyt, kun kevytautolain voimaantulo siirtymäkauden jälkeenkin on epävarmaa. Tammi-helmikuussa myytiin 22 mopoautoa, mikä on kuusi kertaa niin paljon kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Viime vuonna myynti takkuili kohua aiheuttaneen kevytautolain vuoksi. Tarkoituksena oli, että marraskuusta alkaen nuoret olisivat päässeet nopeusrajoitettujen henkilöautojen rattiin, mutta EU torppasi lain voimaantulon.

Uutena trendinä alalla näkyvät vähäpäästöiset sähköiset kulkupelit, joita löytyy niin moottoripyöristä ja mopoista kuin skoottereistakin. Summa uskoo tarjonnan kasvavan entisestään vuodenvaihteessa voimaan tulleen Euro 5 -päästöstandardin myötä.

– Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että L-luokan ajoneuvojen eli mopojen, moottoripyörien, kolmipyörien ja nelipyörien päästöt laskevat samalle tasolle kuin autojen. Alalla panostetaan muutenkin voimakkaasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jolla pystyttäisiin pienentämään päästöjä teknologian avulla.

Lähde: Teknisen kaupan liitto

Lue myös:

    Uusimmat